Jídlo pochází z českolipské nemocnice, fotku do jedné z facebookových skupin vložil Pavel, který ji obdržel od svého známého - pacienta zdejší nemocnice. Nutriční terapeutka zdravotnického zařízení pro iDnes.cz vysvětlila, že jde o dietní pokrm - rozmixované brambory s červenou řepou a mletým krůtím masem. „Šlo o dietní jídlo pro seniory. Ostatní pacienti měli knedlíky a zelí z červené řepy a krůtí na česneku,“ popsala. A strhla se lavina kritiky.
Šlo o pacienta s problémem při kousání či polykání?
Jenže, je problém skutečně tak jednoduchý, jak na první pohled vypadá? Hodnocení nemocničního stravování podle fotografie na sociálních sítích laiky bez zkušenosti se stravováním v nemoci je podle Tamary Starnovské, odborné konzultantky systémů péče v oblasti sociální a komunitní péče, zdravotnictví, velmi zavádějící.
Hodnotí totiž vzhled stravy podle stravování v restauracích, které však pro většinu nemocných není vhodné, nebo ho nedokáží zkonzumovat v běžné podobě. Proto také mnoho kritických komentářů je vztaženo právě k úpravě konzistence.
„Kdyby autor sdíleného obrázku uvedl oddělení nemocnice, mnohdy by to stačilo pro vysvětlení. Pokud jde o pacienty s problém při kousání, žvýkání či polykání, je nezbytná mechanická úprava stravy. Myslím, že by její kritici nedokázali upravit své oblíbené, esteticky dokonalé jídlo do podoby kašovité, měkké stravy,“ popisuje Starnovská.
Problém v barvě?
Bramborová kaše je podle ní v takové situaci ideální přílohou, ale nelze očekávat, že potěší pacienta i po týdnu ve stejné podobě (je potřeba nejméně u jednoho denního jídla).
„Je proto výhodné, když je upravována tak, aby byla vizuálně odlišná a přitom doplnila i zeleninu. Tu totiž obvykle u takovéto formy dietní stravy nelze v běžné formě podávat. Pro Čecha je jídlo barevně sice netradiční, ale například pro Poláka by bylo standardní. Nad zelenou variantou převzatou z anglické kuchyně tolik kritiky už není (i díky pořadům Jamieho Olivera),“ doplňuje kolegyni také nutriční terapeutka Věra Boháčová, kterou Blesk.cz oslovil.
Výživově v pořádku
Výživově na jídle obě odbornice podle popisu nevidí nic závadného. „V dnešní době se velmi často bramborová kaše/pyré kombinuje s dalšími potravinami, ať už barevně nevýraznými (květák, celer), nebo výrazně barevně dominantními (hrášek, dýně) a kaše je tedy barevně hodně odlišná od klasické bramborové. Výživově je přidání zeleniny do pokrmu (třeba i tímto způsobem) dobrým krokem,“ shodují se.
„Jistě by šlo udělat i bramborovou kaši zvlášť a k tomu např. pyré z červené řepy zvlášť, ale pokud se pacientovi vysvětlí, o jaký pokrm se jedná, neviděla bych ani v uvedené kombinaci problém. Proto by bylo zajímavé znát stanovisko konzumenta, tedy pacienta, který tuto stravu dostal,“ uzavírají nutriční terapeutky.
Chválím dobrý úmysl, ale...
Další výživová poradkyně, kterou jsme oslovili, Martina Jandová vidí celý problém více kriticky. „Chválím dobrý úmysl obohatit jídlo zeleninou (červenou řepou), ale v tomto pokrmu se záměr nepovedl. Neznám přesné nutriční složení daného jídla na fotografii. Ale podle pohledu mi jídlo lákavě rozhodně nepřidá a nevyvolává ve mně pocit chutného jídla, ale spíše mě v chuti odrazuje,“ soudí Jandová.
Krůtí maso s bramborovou kaší s trochou čerstvé nebo dušené zeleniny by podle ní v tomto případě udělalo větší službu. „Správná výživa pacientů napomáhá zvýšení obranyschopnosti organismu a podporuje léčebný režim. Nechci ale házet nemocniční kuchyň do jednoho pytle. Bohužel ne vždy je nemocniční strava vzorem, jak správně jíst,“ dodává poradkyně.
Typický nešvar dietních jídel
O správném obsahu živin v jídle nepochybuje ani specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková, kterou ale rovněž nepříjemně překvapil vzhled jídla.
„Jídlo, které vyvolalo kritiku na sítích, může být i výživově v pořádku, ale výživa není jenom o množství živin nebo kalorií na talíři. Nesouhlasím s tím, že se pokrm obhajuje dietou. I sebelépe nutričně sestavené jídlo nebude prospívat, když pacienta odpuzuje, když jej nejí,“ vysvětluje expertka a dodává:
„Obávám se, že toto je typický nešvar mnoha dietních jídel. Expert do gramu spočítá a sestaví recept, který ale neláká anebo nechutná, mnohé se vyhodí a pacienti se dojídají v lepším případě jídlem z domu v horším případě těmi nejhoršími nezdravostmi z bufetů,“ uzavírá.
Děsivé, říká autor kuchařek
Blesk.cz oslovil i autora úspěšných kuchařek pro zdravé stravování Tomáše Kosačíka, který pro takto servírované jídlo rozhodně pochopení nemá.
„Děsivé! Tedy na pohled určitě. Tohle asi nikdo z nás jíst nechce. Jelikož jíme také očima a náš dojem z jídla je zásadní, měli bychom myslet na to, aby jídlo nejen chutnalo, ale i dobře vypadalo, a obzvláště v nemocnici. Pokud ji tedy pořád bereme jako ústav, kde léčíme lidi,“ zamýšlí se Kosačík s tím, že sice chápe dietní doporučení, pořad je ale podle něj třeba myslet na to, že kuchaři vaří pro lidi. „Stačí špetka zelené petrželky, troška zakysané smetany a máme na stole úplně jiné jídlo, které bude i chutnat,“ dodává Kosačík.