Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Luděk (71) trpěl noční můrou mužů: Se zbytnělou prostatou mu pomohla unikátní metoda

Autor: ula - 
21. srpna 2020
06:20

Luděk (71) je jedním z mála mužů, který se nestydí hovořit o problému, který dříve či později dostihne téměř každého muže. Nezhoubné zbytnění prostaty může velmi znepříjemnit život, a pokud pacient onemocnění neřeší, mohou se objevit závažné potíže, například i selhání ledvin. Blesk Zprávám se Luděk svěřil, jak se dlouhé noci nevyspal kvůli častému „běhání“ na toaletu a kdy se bál jít i do divadla. Pomohla mu až unikátní metoda, díky které se vyhnul operaci.

Podle odhadů lékařů trápí prostatické potíže až 650 tisíc mužů jen v Česku. Problémy se u mužů mohou objevit už po 40. roce věku, po padesátce se se zbytnělou prostatou potýká až polovina mužů.

U Luďka se první příznaky objevily, když mu bylo 60. „Nejdříve to bylo tak, že jsem vyrazil autem na nějakou delší cestu a musel zastavit na toaletu někde, kde jsem zastavit nechtěl. A pak se to stupňovalo,“ přiznal Luděk.

Problémy s prostatou obvykle začínají právě častou návštěvou toalety v noci. Přitom čas močení je delší, je nutné více tlačit a močit opakovaně. Proud moče je užší a stále přetrvává pocit neúplného vyprázdnění močového měchýře. To jsou prvotní projevy, které signalizují, že něco není v pořádku.

Strach z návštěvy kina nebo divadla

„Za noc jsem chodil třeba 6x na záchod, nevyspal jsem se. Pálilo to, navíc jsem se bál kamkoliv jít,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.