„Mládě se narodilo ve středu 27. května v porodní boudě v pravé části expozice, později si ho matka Oshin přenesla do výše položené skrýše. Před všemi ho ukrývala asi tři měsíce, chovatelé ho za tuto dobu jen několikrát na krátkou chvíli zkontrolovali,“ uvedl mluvčí zoo Michal Vaňáč.


První veterinární prohlídku tak absolvoval nový obyvatel brněnské zoo až ve čtvrtek 20. srpna dopoledne. „Kromě klasických procedur, jako je podání látek na odčervení, očkování a aplikace čipu, jsme přišli na to, že se jedná o samce,“ řekl ředitel zoo Martin Hovorka.
Video
Video se připravuje ...

Brněnská zoo získala nové lákadlo v podobě mláděte pandy červené. Michal Vaňáč

Oshin je sice prvorodička, ale při výchově a péči o svého prvního potomka si vedla podle zaměstnanců zoo na výbornou. Křest mláděte se uskuteční v rámci Mezinárodního dne pand červených, který je naplánovaný na sobotu 19. září. „Podrobnosti o výběru jména oznámíme na začátku září na sociálních sítích a webu brněnské zoo,“ dodal Vaňáč.


V brněnské zoo žijí pandy červené od roku 2013. První zástupkyní byla Pandora (6), která ovšem uhynula v roce 2018 na rakovinu. Nestihla tak založil rodinu s Huanem (7), který musel pět let čekat na náhradní partnerku Oshin (7). Hned si padli do oka. Zatím bezejmenný sameček je jejich prvním potomkem.
Fotogalerie
5 fotografií