Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Restauratér vybíral peníze na pomoc lidem v první linii: Podezřelou sbírku prověřuje magistrát

Autor: VaB - 
24. srpna 2020
19:09

Restauratér Zdeněk S. se v době nejhorší koronavirové krize koncem března rozhodl pomoci lidem v první linii, a tak nabídl, že bude členům IZS zdarma poskytovat obědy. Pro svou iniciativu také založil transparentní účet, peníze z něj měly pokrýt nákup surovin. Lidé ve veřejné sbírce nashromáždili přes 300 tisíc, jenže jak zjistil server iRozhlas.cz, organizátor peníze využil i k nákupu reklamních materiálů a zaplacení propagace na sociální síti. Sbírku navíc řádně nezaregistroval. S hashtagem Nekašleme na vás vybíral i peníze na suroviny. Jenže se pak ukázalo, že utrácel za věci, za které neměl.

Českem v březnu začala otřásat koronavirová krize. V největším ohrožení se naskytli hasiči, záchranáři, policisté a v neposlední řadě i lékaři a sestřičky. Pražský restauratér Zdeněk S. se svým podnikem Bejzment se rozhodl, že jim pomůže. Začal pro ně proto vařit a jídlo jim dávat zdarma. Šlo o burgery, těch měla restaurace údajně připravit na pět tisíc. 

Později založil i transparentní účet, tam lidé mohli zasílat příspěvky na suroviny. Na transparentním účtu se podařilo vybrat 350 tisíc korun, lidé posílali částky od 500 korun do 20 až 50 tisíc. Server iROZHLAS.cz uvedl, že kuchař začal utrácet peníze za propagaci projektu. Použil k tomu ale peníze z transparentního účtu.

Bejzmet nebyl jedinou restaurací, která záchranným složkám dávala jídlo zdarma. Na sociální sítě ale vypustili hashtag #NEKASLEMENAVAS, a tím se zviditelnil. Jak zjistil iROZHLAS, na správu sociálních sítí šlo ze sbírky 30 tisíc korun, na živé přenosy pak padlo 24 tisíc korun.

Za stejnou částku pak nakoupil reklamní trička, které poté na facebooku prodával. Další darované peníze pak šly na účtu za telefon nebo služby účetnictví. Suma sumárum, za propagaci svého vlastního výrobku padlo 103 tisíc darovaných korun. 

„Nejde něco dělat, propagovat to a dávat do toho svoje peníze, když nemáte žádnou podporu od státu,“ zdůvodnil pro iRozhlas.cz Zdeněk S. Podle serveru peníze použil na něco jiného, než sliboval.

Podle iRozhlasu odeslal restauratér 120 tisíc korun na obědy pro děti nadaci Woman for Woman, 16 tisíc korun si pak rozdělily čtyři restaurace, které se do charitativní akce zapojily, další se jich zřekly. Na účtu poté zbylo 106 tisíc, o pár dní později byl ale účet k nenalezení.

Zdeněk S. se vyjádřil v tom smyslu, že si peníze prozatím nechá a teprve se rozhodne, jak je využije. „Transparentní účet jsem nezrušil, ten pořád je, peníze tam jsou vložený a uvidíme, co s tím uděláme,“ uvedl. Dále odmítl, že by sbírku využil pro vlastní reklamní kampaň, prý neměl postranní úmysly. 

Sbírky a dobročinné akce se ale musí hlásit na příslušný krajský úřad. Pražský magistrát žádnou přihlášku o sbírce pořádanou Zdeňkem S. neeviduje. „Konání veřejné sbírky nebylo na magistrát k 19. srpnu 2020 oznámeno,“ sdělil Tadeáš Provazník z tiskového odboru Prahy iRozhlasu. V případě, že se pochybení potvrdí, hrozí restauraci půlmilionová pokuta.

Majitel burger restaurace s letitou tradicí si ale myslí, že úřadům nemusel předem nic ohlašovat, vše prý konzultoval s právníkem. Je navíc možné, že dostane druhou, stejně vysokou pokutu. Darované peníze totiž použil na něco jiného, než na co sliboval. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání