Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Češi „exodus“ z Chorvatska nepodnikají. Nárůst nákazy zájem nesnížil, říkají cestovky

Autor: ČTK - 
24. srpna 2020
15:29

Češi neukončují předčasně dovolenou v Chorvatsku kvůli tamní epidemiologické situaci. Rostoucí počet případů koronaviru ani příliš nesnižuje zájem o tuto destinaci. Lidé se více dotazují na podmínky cesty k Jadranu, vyplynulo z vyjádření zástupců cestovních kanceláří na dotaz ČTK.

Rakouská tisková agentura APA v neděli napsala, že na chorvatsko-slovinské hranici se čekalo na odbavení až 12 hodin. Průtahy způsobil překotný odjezd zahraničních turistů z Chorvatska poté, co několik evropských zemí vydalo varování před cestou do Chorvatska kvůli tamnímu prudkému nárůstu počtu případů koronavirové nákazy.

CK Čedok nemá podle své mluvčí Evy Němečkové informaci o tom, že by někteří její klienti odjížděli z Chorvatska dříve. Roste ale počet dotazů k podmínkám odjezdu na dovolenou, řekla.

„Všichni naši klienti v Chorvatsku normálně pokračují v dovolené a neodjíždějí předčasně. Nezaznamenali jsme ani zvýšený počet storen od klientů, kteří se do Chorvatska teprve chystají. Všechny naše klienty v Chorvatsku jsme SMS zprávou informovali o tom, že pokud se budou vracet domů přes Rakousko, musí zemí projet bez zastavení, případně jsme doporučili zpáteční cestu přes Maďarsko,“ uvedl mluvčí skupiny Fischer, pod kterou spadá i značka Nev-Dama, Jan Bezděk.

Ani cestovní agentura Invia podle své mluvčí Andrey Řezníčkové nezaznamenala žádnou změnu chování klientů vůči dovolené v Chorvatsku. Jde podle ní o stále velmi poptávanou zemi. Ve druhé polovině srpna tam dovolenou stráví 21 procent jejích klientů. V září tam má v plánu odjet zhruba dalších tisíc lidí, uvedla.

Do Chorvatska letos vyjede půl milionu Čechů

Slovinsko a Rakousko zařadilo kvůli epidemiologické situaci Chorvatsko na seznam rizikových zemí. Průjezd přes tyto státy je ale možný. V případě Slovinska nesmí trvat déle než 12 hodin. Rakousko při návratu z Chorvatska vyžaduje přejezd bez zastávky. Podle informací na webu českého ministerstva zahraničí k doložení, že zemí cestovatel pouze projíždí, stačí dostatek paliva v nádrži. Lidé jsou povinni vyplnit formulář pro vstup a tranzit.

Do Chorvatska za prvních 16 srpnových dní přijelo 111 000 Čechů, ve srovnání s loňskem je to pokles o šest procent. Informaci s odkazem na údaje eVisitor, oficiální informační systém chorvatské turistické rady, zveřejnilo minulý týden Chorvatské turistické sdružení. Podle Ivana Lackoviče, jednatele CK Travel Family, která každoročně do Chorvatska vypravuje nejvíc Čechů, by letos u Jadranu mohlo trávit dovolenou kolem 500 000 cestovatelů z ČR. Podle Českého statistického úřadu loni v zemi delší pobyt absolvovalo 740 000 Čechů.

Video  Z Chorvatska bez problému a karantény? Jistota to není, varuje Maďar.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

elega ( 24. srpna 2020 23:54 )

To se to machruje, dokud se nic nestane. 3-měsíční dítě má dosti nevyvinutou imunitu a navíc jeho kůže u moře hodně zkusí. No, hodně štěstí přeji.

elega ( 24. srpna 2020 23:52 )

Horší je, že spíš nakazí někoho jiného, oslabeného věkem či nemocí a ten to odnese za tato paka.

elega ( 24. srpna 2020 17:34 )

To se takto vtipkuje jen do té doby, než na člověka udeří vážná nemoc. To je pak podělaný strachy a začne se i modlit k Bohu, ve kterého předtím nevěřil.

elega ( 24. srpna 2020 17:32 )

To byste asi dlouho nepodnikal. Protože stačí několik nespokojených klientů, sociální sítě a zkrachujete jedna dvě.

elega ( 24. srpna 2020 17:11 )

Češi jsou už v zahraničí tak nějak známí tím, že jsou nezodpovědní. Spíš bych ale řekla, že je to o blbosti a nedomýšlení rizik.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa