Najít vhodné místo, kde by se dalo kukuřičné bludiště zrealizovat, není nic jednoduchého, zvláště pak v hlavním městě. „Všechna bludiště jsou větší než fotbalová hřiště a každé má svůj unikátní systém spletitých cest, které mají návštěvníka zmást. Projít celé bludiště většinou zabere tak hodinku, samozřejmě záleží, jak moc zabloudíte, ale v průměru nachodíte asi 3 kilometry,“ vysvětlila Jitka Janichová, jednatelka společnosti, která bludiště po republice vytváří.

Počasí navzdory

Realizace kukuřičného bludiště je velmi závislá na počasí a je také dobré nezapomenout, že se bloudit bude na poli a zvolit k tomu vhodnou obuv. „V Ďáblicích nám kukuřice rostla velmi pomalu. Hodně pršelo, a tak bylo pole často zaplavené. Dloho jsme se báli, že bludiště budeme otevírat se zpožděním. Nakonec se počasí umoudřilo a nyní je kukuřice v plné síle vyšší než dospělý člověk,“ řekla Janichová.

Bludiště je pod pečlivým dohledem pracovníků, kteří se o něj starají a dohlížejí, aby bylo čisté a bezpečné. „Pokud hodně prší, okopávají cesty, aby se po nich dobře chodilo a nebylo na nich tolik bláta. Také sbírají odpadky, které nám tu někteří návštěvníci zanechají,“ vysvětlila jednatelka.

Zábava pro malé i velké

V rámci bloudění si mohou návštěvníci zahrát několik her. Jedna je pro děti, jedna je upravená pro dospělé a třetí je interaktivní, která se hraje pomocí chytrého telefonu, který snímá na jednotlivých stanovištích QR kódy.

„V bludišti je na dvaceti místech ukrytá rodinka Kukuřičáků, kterou tvoří tatínek Otík, maminka Mína a sourozenci Kubík a Barča. Cíl je jednoduchý. Musíte najít všechny kartičky poschovávané v bludišti. Každá má u sebe písmeno a číslo, z toho složíte slova a ty jsou pak klíčem k tajence,“ vysvětlil Tomáš Pokštěfl, který pracuje jako obsluha Ďáblického bludiště.

Po vyluštění tajenky si za odměnu návštěvníci mohou odnést malou pozornost v podobě reflexní placky, na které je vyobrazen někdo z rodinky Kukuřičáků.

Mistrovství v bloudění

Návštěvníci se také mohou zapojit do Mistrovství v bloudění. Pokud tak chtějí učinit, musí mít nejen rychlé nohy a bystrou mysl, ale také chytrý telefon se staženou aplikací. „Díky soutěži si můžete porovnat svůj výkon s výkonem dalších bloudících nejen v tom daném bludišti, kde se právě nacházíte, ale i v bludištích po celé České republice,“ popsala Jitka Janichová. „Pro zapojení do soutěže musí zájemci navštívit alespoň tři různá bludiště a být nejrychlejší. Ty pak odměňujeme originálními tričky,“ dodala.

Kukuřici nakonec spořádá dobytek

A co se stane s kukuřicí na podzim? „Rozhodně nic nepřijde na zmar. I přesto, že je v poli vysekané bludiště, zbytek na podzim zemědělci normálně sklidí a většinu využijí jako siláž, kterou následně krmí svá hospodářská zvířata. Není se tedy třeba bát, že bychom nějak zemědělcům škodili, vše je pečlivě domluvené, oni o svoji úrodu nepřijdou a návštěvníci si užijí spoustu zábavy,“ uzavřela Janichová.

V nabídce polí nechybí ani strašidelné noční bloudění nebo schovávaná s Kukuřičáky pro děti. Otevřeno je denně od 9 do 20 hodin.

Fotogalerie
21 fotografií