Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Návrat Čechů z rizikového Španělska: Rozestupy v letadle, nepříjemná hygienička a zmatky

Autor: Jakub Veinlich - 
25. srpna 2020
05:30

Ze Španělska rovnou na test, nebo do karantény. Od pondělí platí nové podmínky pro návrat z oblíbené destinace. Dopoledne přistáli první Češi na letišti v Pardubicích, hlásit se mají na hygienické stanici a podstoupit by měli test na covid-19. Objednat se na něj lze předem. Ne všichni navrátilci ale chtějí vyhlášené podmínky splnit. Blesk Zprávy byly u toho.

Ve Španělsku vrcholí letní sezóna. Teploty o víkendu dosahovaly i víc než 35 stupňů ve stínu. Na plážích v oblasti Alicante je slyšet i čeština. Na první pohled den jako každý jiný, pro Čechy ovšem přeci jen v něčem podstatný. Je totiž neděle a zbývá pár hodin do chvíle, kdy Česko zařadí Španělsko na seznam rizikových zemí, ze kterých po návratu domů musíte buď do karantény, nebo na test kvůli případné nákaze COVID 19. 

„My nikam nespěcháme. Hold se necháme otestovat. Nakazit se můžeme i doma. Nebudeme složitě přebukovávat letenky kvůli pár hodinám,“ řekla Blesk Zprávám o víkendu na jedné z místních pláží pani Alena H. Narážela tak i na fakt, že odcestovat z Alicante do České republiky je poměrně složité. Přímá linka tu totiž létá jen v pondělí a ve čtvrtek. Přesně tak letěl z Pardubic ve čtvrtek a v pondělí ráno zpět z Alicante také reportér Blesk Zpráv. „My letíme raději v neděli. I když s přestupem, ale vyhneme se tak alespoň testům,” přebukovával si letenky naopak Pavel.

Vstup na letiště jen s letenkou

Letadlo z Alicante do Pardubic odlétalo v 6:50. Budíček tedy zvonil před pátou hodinou. Na letišti jsme i s více než 35 minutovou jízdou autem včas. Jdu dovnitř. „Letenku,” říká mi hned u dveří místní služba. „Prosím?” nerozuměl jsem mu a tak se ptám znovu. „Your boarding-pass,” říká mi ještě jednou anglicky. 

Nalistuju letenku v mobilu a můžu projít. Žádný jiný doklad totožnosti, aby ho porovnal s letenkou, ale nikdo nepotřeboval. Bez letenky do haly nikdo nesmí. I to je jedno z místních opatření. Žádné měření tělesné teploty, ani jiné preventivní úkony se však nekonají. 

Video  Epicentrum - Jiří Beran  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

V odletové hale jsou vyznačené koridory s jasnými rozestupy pro přicházející cestující. Všichni jsou v rouškách, personál letiště - překvapivě jsou na ranní směně hlavně ženy, má i gumové rukavice. Posílené jsou také přepážky s rentgeny k bezpečnostní kontrole.  

Letadlo nízkonákladové společnosti už čeká na letištní ploše, od haly to je pěkných pár metrů. Za normálních okolností by cestující naložili do autobusu a k letadlu odvezli. Tentokrát se odbavení pasažéři mohou pohybovat po ploše k letadlu sami. 

Letadlo není plně obsazené. Dost možná záměrně. Některé řady sedadel nejsou obsazené vůbec a volná jsou i všechny prostřední sedačky tak, aby bylo obsazené maximálně místo u okénka a u uličky. 

Let je klidný. Možná i proto, že návrat do Pardubic je tak brzy ráno. Všichni tiše sedí, někteří podřimují. Všichni poctivě v roušce. 

(Ne)příjemná hygienička

Po příletu zpět do České republiky je potřeba bezprostředně kontaktovat krajskou hygienickou stanici. Záleží na trvalém bydlišti každého jednotlivce. „Dobrý den, právě jsem se vrátil ze Španělska…,” hlásil jsem se poctivě po telefonu. „No a co byste potřeboval?” zněla z telefonu ne úplně vstřícným hlasem středočeská hygienička. Nakonec jsem dostal instrukce, jak se po návratu z „červeného” Španělska chovat. 

Mladý pár na letišti ale připustil, že nic nikam hlásit nebude. Jako by ve Španělsku vůbec nebyl. Vystavuje tak ale jak sebe, tak i okolí možným nepříjemnostem.

Objednání testu online

Test by měl každý, kdo se vrací z oblasti, která platí za rizikovou, absolvovat co nejdřív. Na letiště už jsem proto odjížděl s objednávkou na test. Proces to byl docela složitý. Kam na test zajít, do jaké doby chci jeho vyřízení a kolik tedy budu platit? Po vyplnění žádanky a vybrání si konkrétního času, přišel do mailu potvrzující mail. 

Z pardubického letiště odjíždím směr Praha a testovací místo. Možná nakažený, snad naprosto zdraví. Po cestě dostávám hlad. Stavím se na hamburgera. Ze své vlastní poctivosti si beru roušku. Jdu si umýt ruce. Objednávám si. Nikdo neví, odkud jedu. Je to dobře? 

Video  Těžké léto cestovek: Papež o koronaviru, Řecku i hrozbě krachů  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Jsem v Praze u odběrového místa. Jsem objednaný na 12:32. Jsem tu dřív a do 12:30 je pauza na oběd. Modrý kontejner soukromé laboratoře umístěný ve Žlutých lázních je zavřený. Po chvilce se otevře, vyjde mladík a ptá se, jestli mám žádanku. „Ano, vyplňoval jsem vám nějaký papír už při objednání,“ odvětil jsem mu. „Bohužel to potřebujeme mít takto vytištěné,“ podává mi novou žádanku a erární tužku, kterou už předtím použil někdo jiný. Alespoň že 1700 za test, který stát nařizuje, šlo zaplatit kartou. Jedu domů čekat na výsledek. Měl by přijít do úterních 15 hodin mailem. 

Bez roušky nevycházet

Španělsko patří mezi státy, které Česko zařadilo do rizikových zemí už před nějakým časem, ale s platností od pondělí 24. srpna. I sami Španělé si na první pohled uvědomují, že potřebují průměrný denní nárůst v řádu 5000 lidí jen v posledním týdnu dostat nějak pod kontrolu. Bez roušky se proto především v uzavřených prostorech i v místech velkého počtu lidí neobejdete. „Pardon, pardon,“ volala na mě prodavačka v obchodu s oblečením. Tkanička na roušce se mi totiž nevědomky rozvázala a hrozilo, že ústa a noc zůstanou nezakryté. 

„Děkuji a omlouvám se,“ odpověděl jsem jí anglicky, když mi při tom ještě ukázala, abych u vchodu také použil dezinfekci. 

Právě roušky a dezinfekce jsou hlavním preventivním opatřením proti šíření nákazy covid-19. Dokonce ani oblečení si nevyzkoušíte bez umytých rukou. Samozřejmostí je dodržování alespoň 1,5 spíše 2metrových rozestupů. 

Pokuta až 2700 

Španělští policisté kontrolují dodržování protikoronavirových opatřeních občas i při cestách na místní pláže. Při chůzi by lidé měli mít ústa i nos zakryté, u moře v písku a pod slunečníkem už nemusí. Rouška na obličeji v 35stupňových vedrech není nic příjemného. Nedodržování pravidel ale může policie trestat pokutou až 100 euro, tedy v přepočtu asi 2700 korun. 

V restauraci mohou hosté roušku či respirátor odložit. Tedy pokud sedí u stolu. Například cestou na toaletu uz ovšem musí být obličej opět zakrytý. Obsluha se ale raději chrání celou dobu. Část restaurací navíc během coronavirové pandemie zrušila běžné jídelní lístky. Obsluha místo toho nabídne zákazníkům kartičku s QR kódem a menu se objeví po jeho načtení každému v mobilu. 

krapotkin ( 25. srpna 2020 15:15 )

Já zase říkám :"Čím dál od Prahy, tím líp, protože z té přerostlé vesnice nikdy nevzešlo pro Čechy nic dobrého".

libormer ( 25. srpna 2020 13:23 )

A budou nějak potrestaní, když si neodpustí cestování do rizikových oblastí a natahají koronavirovou nákazu do Čech? Nebudou, takže hurá k moři, na lyže, ... Naprosto neschopné vedení státu ... A nekritizujte jen Pražáky, do Prahy se nám nastěhovala půlka republiky (nebo to v nejbližší době plánuje) plus kus východní Evropy. Takže tu máme neskutečně předražené nemovitosti a město zacpané auty.

Kacah ( 25. srpna 2020 12:23 )

Já bych ráda věděla, jaké vzdělání má ten blbecek, který to psal. Ráda bych mu napsala, že hold znamená vzdát účtu. On měl použít holt. U normálních lidí mě to štve, ale novinářská žumpa by pravopis znát měla. To jsou ty mraky studentů na zbytečných školách mediální komunikace a podobných oborů pro nemakacenky, kteří nemají na normální střední školu.

deep_ass_flsting ( 25. srpna 2020 12:16 )

Prážáci chtěli cestovat, tak cestovali.

.tg.bb ( 25. srpna 2020 09:15 )

Je to jinak. Novinář potvrdí, že přesně takhle to ten cestující řekl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa