Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bude ještě horší než Kim: Experti promluvili o krutosti severokorejské „princezny“

Autor: Darina Jíchová - 
26. srpna 2020
06:05

Tento týden se v asijském tisku znovu objevily zprávy o zdravotních potížích severokorejského diktátora Kim Čong-una i o tom, že se k uchopení vlády připravuje vůdcova mladší sestra Kim Jo-čong. Experti na KLDR ale zvěsti považují za pochybné, zároveň ale uvedli, že Kim Jo-čong by byla ještě horším diktátorem, než je její bratr, informoval deník New York Post.

Nástupnická linie v KLDR sice podle expertů nebyla jasně stanovená, v posledních letech se ale do popředí stále více dostává Kim Jo-čong. Ta dokonce minulý týden dostala další pravomoci a nově má na starosti diplomatické vztahy se Spojenými státy a sousední Jižní Koreou. Už v červnu předvedla, že svou moc drží pevně v rukou, když nejdříve Soulu pohrozila „odvetou“ za distribuci protirežimních letáků a pak svou hrozbu i splnila a pod jejím příkazem byl odpálen styčný úřad obou Korejí.

„Jako vůdkyně by byla stejně brutální, možná ještě horší než Kim,“ shodují se odborníci. „Zatím jsme neviděli pevné důkazy toho, že by se chystala převzít moc, ale podle mě s ohledem na její reputaci a rodinnou historii by vládla železnou rukou,“ okomentoval vysloužilý americký generál David Maxwell, který je spoluautorem plánu z roku 1999 týkajícího se případného pádu severokorejského režimu.

Kim Jo-čong bude krutá a ambiciózní diktátorka

„Když Kim Čong-un přebíral v roce 2011 moc, předpokládali jsme, že bude otevřenější světu, ale to se nestalo,“ doplnil Maxwell, který nyní spolupracuje s think tankem FDD. „Myslím, že se musíme připravit na to, že každý nástupce vůdce v KLDR bude horší než ten předchozí,“ prohlásil. Zároveň podotkl, že spekulace o Kimově špatném zdraví pochází z jednoho zdroje – Čang Song-mina, poradce bývalého jihokorejského exprezidenta Kim Te-džunga.

Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Kim často působí jako bratrovova velvyslankyně. Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Kim často působí jako bratrovova velvyslankyně. | Reuters

„Ale my jsme neviděli žádné důkazy, že by se skutečně něco takového dělo,“ vysvětlil Maxwell. Profesor diplomacie Sung-Jún Lee z Fletcherovy školy práva a diplomacie v americkém Massachusetts důrazně odmítá zprávy o tom, že Kim je v kómatu. „Jsou to smyšlené domněnky, nevěřil jsem jim v dubnu, když se objevily poprvé, nevěřím jim ani teď,“ reagoval Lee.

„Kim Jo-čong je ambiciózní a chytrá, ukazuje světu jemnou ženskou tvář, za kterou schovává brutalitu vlastní moci,“ popsal možnou Kimovu nástupkyni. „Jestli někdy převezme moc, současný režim od ní bude požadovat, aby byla stejně nelítostná jako její předchůdci, hlavně na počátku její vlády. Je možné, že si teď nyní buduje respekt a hledá spojence mezi kádry. Ty může získat jen jako krutá diktátorka, která představuje nukleární hrozbu pro Spojené státy,“ domnívá se Lee.

Neteř versus strýc

„Je možné, že bude mnohem mocnější a krutější tyranka než její bratr, otec nebo dědeček,“ dodal Lee. „Zatím neukázala, že by byla reformátorka,“ přidal se Victor Cha, bývalý šéf asijské sekce Národního bezpečnostního výboru za vlády exprezidenta George Bushe mladšího. „Pokud by došlo na změnu diktátora v KLDR, můžeme se připravit na odpaly raket a čistky ve straně,“ navázal Cha.

Cha připomněl, že se často zapomíná na to, že sourozenci mají ještě strýce, do KLDR se loni vrátil Kim Pchjong-il, nevlastní bratr Kim Čong-ila, který působil jako velvyslanec KLDR v Česku. „Není jasné, zda by neteř a strýc v případě Kimovy smrti spolupracovali, nebo spolu soupeřili o moc,“ uvedl Cha.

Kim Čong-il věděl o touze dcery po moci

„Kim Jo-čong svět dosud viděl jako bratrovu poddanou, jako jeho služku, která mu podává pera a nosí popelník. Už v roce 2002 ale o ní její otec prohlásil, že Kim Jo-čong dychtí po silné politické pozici,“ podotkl další specialista na KLDR Bruce Bennet. „Rok od roku se jí dostává více a více moci, státní tisk hlavně v posledním roce častěji cituje její prohlášení,“ poukázal Bennet.

Worf ( 27. srpna 2020 16:48 )

Přidávám se do fronty,na píchání😛😛😛

gabreta ( 27. srpna 2020 13:20 )

Nemůže bejt nic horšího, než jestřábi z Pentagonu!!

SCHWARZENBERG ( 26. srpna 2020 12:52 )

Studovala ve Švýcarsku, stejně jako Vondra a ostatní "disidenti".

SCHWARZENBERG ( 26. srpna 2020 12:49 )

To přesně sedí na Hillary Clinton

jochen84 ( 26. srpna 2020 12:32 )

Je moc sympatická,narozdíl od toho prasátka. A kdo nezkusil asiatku,jako by nebyl

Zobrazit celou diskusi