Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stephanie přišla při výbuchu sopky o obličej: Děkování lékařům, bolesti a nový život

Autor: Darina Jíchová - 
26. srpna 2020
20:39

Stephanie Browittová (24) z australského Melbourne se zotavuje z těžkých popálenin, které utržila při výbuchu novozélandské sopky White Island na stejnojmenném ostrově. Na výpravu k vulkánu se vydala s otcem Paulem (†55) a mladší sestrou Krystal (†21), ani jeden z nich bohužel tragédii nepřežil. Erupce si celkem vyžádala 21 obětí a 26 zraněných. Svou rekonvalescenci Australanka sdílí prostřednictvím sociálních sítí, na YouTube odhalila fotky z nemocnice, na instagram zase přidala dojemné poděkování pro lékaře, kteří se o ni starali, uvedl list Daily Mail. Odhalila, kdy sundá masku, která chrání její popálený obličej.

V pondělí 9. prosince 2019 se Browittové navždy změnil život, společně se 46 dalšími lidmi se vydala k sopce na ostrově White Island. Nikdo z nich nečekal, že během jejich výletu dojde k erupci vulkánu, 21 z nich katastrofu nepřežilo, těla dvou obětí se dodnes nenašla. Jedno z nich patří i mladší sestře Browittové.

Australanku samozřejmě sopečný výbuch hluboce poznamenal, přišla o půlku rodiny a skončila s popáleninami 3. stupně na 70 procentech těla. Dívka se snaží „netopit se v depresích a jít dál“, je velmi aktivní na sociálních platformách, kde otevřeně mluví o svých zraněních a náročné a bolestivé léčbě.

Vzkaz pro lékaře: Jste moje druhá rodina

Browittová nezapomíná ani na ty, kteří se o ni v melbournské nemocnici starali. „Moje druhá rodina,“ říká o tamních zdravotnících. „V nejtěžších chvílích mého života, skrze bolest a slzy,  tyto sestry a chirurgové rozveselovali a neustále mě rozesmávali,“ uvedla na svém instagramu. „Nikdy na ně nezapomenu, protože na mě měli skvělý vliv. Nikdy mě nepřestali rozveselovat, ani na JIPce, ani na oddělení popálenin až do dne, kdy jsem opustila nemocnici,“ svěřila se Browittová.

Rodina Stephanie Browittová, otec a sestra erupci sopky nepřežili. Rodina Stephanie Browittová, otec a sestra erupci sopky nepřežili. | Instagram Stephanie Browittové

„Brali mě ven a hodiny se mnou seděli, kupovali mi horkou čokoládu a jídlo a navštěvovali mě i mimo službu,“ dodala. „Jsem neuvěřitelně vděčná, že se mi dostalo péče takových lidí, jsou moje druhá rodina. Nemohla jsem být v bezpečnějších rukou,“ na zveřejněné fotce rovněž odhalila detail svých zranění, který dosud nebyl známý.

Na snímku Browittová stojí na špičkách, zjizvení na jejích nohou v té době bylo tak silné, že nemohla došlápnout na celá chodidla. Navíc je patrné, že ji zdravotníci podpírají, měla slabé kotníky a nevydržela dlouho stát.

„Nejsem tu proto, abyste na mě zírali“

Denně na svém profilu na Tik Toku sdílí, jak vypadá její den. Popisuje, jak musí promašťovat pokožku, protahovat novou kůži a jak cvičí. Přes obličej nosí masku, těžké popáleniny má i na obličeji. V jednom ze svých příspěvků se obrátila na své followery a požádala je, aby už ji nežádali o sundání masky.

„Tohle není obludárium, nejsem tady proto, abyste na mě zírali, porovnávali, jak můj obličej vypadá teď a jak vypadal dřív. Pokud vám budu chtít ukázat svou tvář, udělám to, až budu připravená,“ prohlásila Australanka.

Video  Výbuch sopky: Řada mrtvých a zraněných, evakuace turistů na Novém Zélandu  - Reuters, Foto: Reuters, ČTK / AP - George Novak
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi