Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Důrazné varování pro Čechy v Chorvatsku. Nakonec ale přišla dobrá zpráva

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
27. srpna 2020
18:23
Autor: red, sab, ČTK - 
27. srpna 2020
16:52

Cestování do Chorvatska už není zalité sluncem. Stále více zemí varuje, že v přímořském státu nepanuje dobrá epidemiologická situace a pobyt nemusí být bezpečný. Rizika vnímá i české ministerstvo zdravotnictví, které odpoledne jednalo se zástupci ministerstva zahraničí, zda zemi nebo její části neumístit v rámci semaforu na červenou pozici. Na tom se však nedomluvili. Hlavní hygienička Jarmila Rážová na tiskové konferenci oznámila pouze doporučení vyhýbat se v Chorvatsku a Francii místům s větším počtem osob, jako jsou bary nebo noční podniky. Testy povinné nebudou. Důvodem je i to, že chtějí resorty počkat na konec turistické sezóny a nekomplikovat Čechům začátek školního roku.

Nové doporučení ministerstva zdravotnictví se týká Chorvatska a Francie. V těchto zemích se totiž podle hlavní hygieničky ČR výrazně zhoršila epidemiologická situace. „Vydáváme proto určité důrazné doporučení pro všechny naše občany, kteří se chystají vyjet do těchto zemí a také pro naše občany, kteří se z těchto zemí vrací,“ nastínila Rážová na tiskové konferenci.

Seznam zemí s nízkým rizikem nákazy ale ministerstvo na základě vyhodnocení statistik měnit nebude. „Nadále na mapce zůstává červené Španělsko a Rumunsko,“ upřesnila Rážová. Po návratu z těchto zemí do Česka je potřeba test na koronavirus. Test bude od pondělí potřeba taky u Lucemburska a Malty. Už je nemusí mít zahraniční pracovníci z Belgie a Bulharska zaměstnaní v ČR.

Mimo svůj zelený seznam Česko naopak od sobotní čtvrté hodiny ráno zařadí Velká Británie, oznámil náměstek ministra zahraničí Martin Smolek. „Můžete vycestovat do Velké Británie, ale musíte jít povinně do karantény na 14 dnů,“ upřesnil. ČR chce ještě jednat o změně.

Rážová varuje před chorvatskými bary i plážemi

„Je důležité, abyste se vyhýbali místům, kde se kumuluje vysoký počet osob ve vnitřních prostorách jako jsou bary, restaurace, noční podniky,“ apelovala Rážová na Čechy v Chorvatsku a Francii. Je podle ní lepší zůstat na čerstvém vzduchu.

Cestovatelé by podle ní měli dodržovat bezpečnou vzdálenost alespoň dva metry od cizích lidí a to i ve venkovních prostorách jako jsou zahrádky restaurací i pláže. Při cestách hromadnou dopravou apeluje na nošení roušek.

Vyzvala také, aby si turisté řádně umývali ruce, a to - pokud není k dispozici dezinfekce - mýdlem a teplou vodou. „Zejména před jídlem a po cestě hromadnou dopravou,“ nabádá hygienička.

Každý pátek ČR zveřejňuje takzvanou Mapu cestovatele s pravidly pro cesty do zahraničí s ohledem na vývoj epidemie koronaviru. Nová opatření pak případně začínají platit nejdříve od pondělí, v minulosti byla povinnost vyhlášena i o týden dopředu.

Od pondělí platí, že lidé vracející se ze Španělska musí mít negativní test na koronavirus, nebo jít do dvoutýdenní karantény. Výjimku mají Kanárské ostrovy, krátkodobé pobyty do 12 hodin a děti mladší pěti let. Nadále stejná povinnost platí pro cestu z Rumunska.

S Jadranem mají Češi namále

„Ta debata o Chorvatsku dnes nebyla vůbec jednoduchá,“ nastínil jednání s ministerstvem zdravotnictví Martin Smolek, který je náměstkem ministra zahraničí. „Chorvatsko, byť má podobné incidenční číslo jako například dneska Francie - přes 70, tak ale ten počet Čechů v Chorvatsku je diametrálně odlišný,“ řekl Smolek, co berou v potaz. V Česku je podle něj momentálně minimálně 60 tisíc Čechů.

Jak Smolek přiznal, Chorvatsku hrozí vyřazení ze seznamu bezpečných zemí, pokud bude pokračovat nepříznivý epidemiologický trend. To ale nejdříve od 7. září. Náměstek ministra zahraničí to odůvodnil tím, že nechtějí lidem komplikovat přechod do školního roku. Resorty chtějí postupovat podobně jako u Španělska, kde ještě před tím, než ho vyřadili z bezpečného seznamu, tamní situaci několik týdnů sledovali.

K absolutní obezřetnosti náměstek varoval hlavně u Splitsko-dalmatská oblasti. Jde o oblast na jihu Chorvatska. Tamní vláda navíc teď v této oblasti zpřísnila opatření i pro místní. Je nutné zde nosit roušky, a to i v restauracích. Nedobrá je prý situace i v Šibenicko-kninské oblasti a Záhřebu.

Chorvatsko má nyní incidenční číslo 74. Jak Smolek řekl, ještě před 14ti dny bylo toto číslo okolo dvacítky. „Ten nárůst je tam skokový,“ zmínil. Nyní ale Chorvatsku nedali červenou i proto, že jsou například v hlavním městě omezené otevírací doby nočních klubů a barů. „To číslo, kdy už začíná ten stát pro nás být velmi nebezpečný je číslo 100,“  prozradil. 

Vyhněte se velkým večírkům

Po návratu z Chorvatska a Francie Rážová podle svých slov důrazně doporučuje sledovat svůj zdravotní stav. „Pokud se objeví příznaky respiračního onemocnění, doporučuji zůstat doma a telefonicky kontaktovat svého praktického lékaře,“ řekla s tím, že lidé by se měli vyhýbat hromadným akcím v Česku a nechodit do domovů důchodců a za staršími lidmi.

Doporučuje jim také časté mytí rukou, použití dezinfekce a kýchání do jednorázového kapesníku či do rukávu. V souvislosti s tanečními párty na plážích na ostrově Pag se nakazilo podle hygieniků přes 155 Čechů. Posledních pět je ze středečního večera a jde o rodinné kontakty nakažených.

SCHWARZENBERG ( 28. srpna 2020 13:15 )

Jestli jsi někdo nevšimnul tak je už pomalu září a konec letní sezony. Horší to bude se zimní sezonou. Takže já bych se raději moc Chorvatům škodolibě neposmíval.

SCHWARZENBERG ( 28. srpna 2020 13:12 )

Moravák to není národnost ale diagnoza

rosicak ( 28. srpna 2020 07:50 )

Nejlepší zpráva pro Čechy bude: "Vypustili nám moře".

montevideo ( 27. srpna 2020 18:07 )

Do barů a nočních podniků na různá párty může v této době chodit jen úplně vypatlaný debil. Nejen v Chorvatsku.

Markéta Fourová ( 27. srpna 2020 17:06 )

My už sme na dovolené byli sice ne v Chorvatsku ale v Itálii a jestli to tam zavřou kdo pozdě chodí sám sobě škodí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa