Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Hazard s lidskými životy? Mladíka chytli pod vlivem drog, poslední tečkou byla nehoda

Autor: VaB - 
27. srpna 2020
18:15

V pondělí došlo v obci Kašava k čelní srážce dvou aut. Nikdo se nijak vážně nezranil, nikdo nepožil alkohol. Mladý řidič vozu Felicia, pro policisty známá tvář, měl ale jiný průšvih. Při testu na drogy „nalízal“. A nebylo to poprvé…

Doslova postrachem silnic se stal mladý řidič (20) na Zlínsku. Pro policisty to nebyl žádný nováček, při jedenácti policejních kontrolách u něj zjistili přítomnost omamných látek – drog. Mladík navíc v několika případech test na drogy odmítl, číslo mohlo být v tomto případě daleko vyšší. 

A drogy stály i za jeho dalším dopravním incidentem. Tím se stala dopravní nehoda dvou aut, jeho felicie a octavie ženy (31). Při čelním střetu se nikomu téměř nic nestalo, účastníci utrpěli pouze lehká zranění.

Drogy jsou pro něj asi velkou vášní, pod jejich vlivem způsobil v červenci další nehodu. Tentokrát ve Vizovicích, tady se opět čelně střetl s osobním autem. „Kromě toho je podezřelý ze spáchání trestných činů krádež, neoprávněné užívání cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, kterých se měl dopustit v Lukově na Zlínsku,“ uvedla policejní mluvčí Monika Kozumplíková. 

Policisté mladíka už obvinili. „Policisté mladého řidiče obvinili ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, a to prozatím ve čtyřech případech, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti,“ dodala mluvčí s tím, že jeho další nekalá činnost je v šetření. Policie čeká na výsledky zdravotních vyšetření, v jiných případech na znalecké posudky.

Doživotní zákaz řízení

Podle dopravního experta Romana Budského z Platformy VIZE 0 je důležité s lidmi, kteří opakovaně usedají za volant pod vlivem drog, pracovat. „Nestačí jen vyslovit zákaz a s člověkem ukončit činnost. U takových lidí je důležité třeba psychologické vyšetření,“ myslí si Budský.

V mnoha případech je to prý účinné a nese to dobré výsledky. „Lidé pak změní myšlení a změní se, už by za volant pod vlivem drog nesedli,“ dodal. Důležitý je i tlak příbuzných. „Řeknou mu, že když si nedá říct, dá od něj rodina ruce pryč. Třeba tak, že se s ním rozvede manželka,“ zakončil. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání