Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Studie odhalila nejnešťastnější teenagery v Evropě. Jak jsou na tom čeští náctiletí?

Autor: Darina Jíchová - 
30. srpna 2020
21:20

Mezinárodní šetření PISA ve spolupráci s charitou Dětská společnost představilo průzkum zabývající se spokojeností evropských teenagerů. Výsledky zkoumání ukázaly, že nejméně spokojení náctiletí žijí ve Velké Británii. Více než třetina tamních patnáctiletých dětí je obecně nespokojena, má strach ze selhání a chybí jim „smysl života“. Oproti tomu nejlépe jsou na tom teenageři v Rumunsku, kde je se svým životem spokojeno na 85 procent náctiletých, to v Česku spokojenost cítí jen 73 procent, informoval list Daily Mail.

PISA hodnotila „dobré a spokojené dětství“ u 24 evropských národů, zajímala se o kategorie – spokojenost, pocit štěstí, pocit smutku a životní smysl. V kategorii spokojenosti si nejhůře překvapivě vedli Britové, jen 64 procent teenagerů je se svým životem spokojeno, na nejnižší příčce skončili i v kategorii životní smysl, ten postrádá 43 procent náctiletých.

Čeští teenageři nejsou extra spokojení

Nejšťastnější děti podle průzkumu žijí ve Španělsku a Irsku, nejspokojenější pak v Rumunsku, mladí Rumuni rovněž mají největší pocit naplnění. Česko se ve všech kategoriích drží na nízkých příčkách: ve spokojenosti obsadili Češi 19. místo z 24, v kategorii životní smysl jsou dokonce předposlední – 41 procent českých náctiletých má pocit, že jim v životě nějaký smysl nebo účel chybí. Hůř jsou na tom už právě jen Briti.

Mezinárodní šetření PISA ve spolupráci s charitou Dětská společnost představilo průzkum zabývající se spokojeností evropských teenagerů Mezinárodní šetření PISA ve spolupráci s charitou Dětská společnost představilo průzkum zabývající se spokojeností evropských teenagerů | Children´s Society

U Britů za nespokojenost může rostoucí chudoba

Výsledky zkoumala britská charita NSPCC, jejíž analytici se domnívají, že propad spokojenosti u jejich teenagerů souvisí s rostoucí dětskou chudobou. Podle nich průzkum reflektuje množství a obsah hovorů, které v posledních několika letech zaznamenává linka důvěry.

Pracovníky NSPCC šokoval také propad Britů v kategorii pocit štěstí, přiznali však, že mezi dětmi ve věku 10 až 15 let klesá pocit štěstí už několik let. Téměř 130 tisíc dětí přiznalo, že nemá blízké kamarády, kterým by se svěřilo.

Tlak kvůli známkám

„Moderní rychlý způsob života krade našim dětem šťastné dětství, to je trend, který sledujeme už jedno celé desetiletí,“ uvedl ředitel charity Dětská společnost Mark Russell. „Musíme dětem naslouchat a pracovat na změně ve školách, komunitách i celé společnosti,“ dodal Russell. „Jako společnost klademe na naše děti a teenagery obzvláště velký tlak, aby uspěli, a to hlavně ve škole – to se podepisuje na jejich celkové spokojenosti,“ vysvětlil Russellův kolega Richard Crellin.

„Dobré výsledky zkoušek jsou klíčem k budoucímu úspěchu a prosperitě, právě kvůli tomuto předpokladu jsou děti ve stresu z toho, co se stane, pokud selžou. Předešlé výzkumy ukázaly, že pod největším tlakem jsou děti z chudých rodin,“ objasnil Crellin.

Situaci ztěžuje koronavirus

„Výsledky jsou v souladu s tím, co slýcháme na linkách důvěry a bezpečí. Nejedná se o otázku jednoho roku, britští náctiletí jsou nespokojeni dlouhodobě. Situaci teď ještě zhoršuje pandemie koronaviru a s ní spojená karanténa a dálková výuka,“ zakončili odborníci z NSPCC.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi