Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Studie s děsivým výsledkem: Děti mohou tiše šířit virus a zároveň unikat testování

Autor: sova - 
29. srpna 2020
17:31

Jihokorejští vědci varovali, že děti mohou přenášet nový typ koronaviru v respiračním traktu i týdny, a to navzdory tomu, že nevykazují žádné příznaky. Studie vychází v době, kdy americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) mění pokyny pro testování asymptomatických pacientů. V aktualizovaných pravidlech CDC nemusí být někteří lidé bez příznaků testováni, i když byli v blízkém kontaktu s někým, o kom je známo, že je nakažený. Americká pediatrická akademie (AAP) to v pátečním prohlášení označila za „nebezpečný krok zpět“. Informaci přinesla stanice CNN.

„V této případové sérii studií mohly být zjevné infekce u dětí spojeny s tichým přenosem covidu-19 v komunitě,“ uvedli vědci v nové studii. Podle jejich zjištění by až 93 procent dětí – pokud by se řídily novou americkou testovací strategií – „uniklo“ testování. Virus v nich by se tak potichu šířil na další osoby.

„Víme, že děti často vykazují mírné, nebo žádné příznaky covidu-19. Víme ale také, že vůči viru nejsou imunní a mohou velmi vážně onemocnět. Testování exponovaných jedinců, kteří ještě nemusí vykazovat příznaky covidu-19, je zásadní pro sledování kontaktů, které pomáhají identifikovat a podchytit další lidi, kteří jsou vystaveni riziku infekce,“ uvedla ve svém prohlášení lékařka a prezidentka AAP Sally Gozaová.

U pětiny dětí se příznaky objevily později

Studie, publikovaná v pátek v časopise JAMA Pediatrics, obsahovala údaje o 91 asymptomatických, presymptomatických a symptomatických dětech diagnostikovaných s covidem-19 mezi 18. únorem a 31. březnem ve 22 zdravotnických zařízeních po celé Jižní Koreji.

Z těchto pacientů 20 – neboli 22 % – nevykazovalo žádné zjevné příznaky a v průběhu studie zůstalo bez příznaků. Dalších 18 dětí – tedy celá pětina – bylo presymptomatických. To znamená, že v té době nevypadaly jako nakažení nebo se necítily špatně, ale nakonec se u nich projevily příznaky později.

Současná strategie napomáhá tichému šíření viru

Celkem 71 dětí – tedy 78 % z nich – vykazovalo mimo jiné příznaky, jako je horečka, kašel, průjem, bolest břicha a ztráta vůně nebo chuti. Trvání příznaků se lišilo a pohybovalo se od jednoho do 36 dnů.

„Strategie dozoru, která testuje pouze symptomatické děti, nedokáže identifikovat pacienty, kteří tiše šíří virus, zatímco se pohybují mezi ostatními a po školách,“ shrnuli znepokojivé výsledky studie její autoři.

dietr ( 30. srpna 2020 01:48 )

A co zvířátka, jsou taky imunní? To se dozvíme až odletí ptáčci na jih. Předpokládám, že severní Afriku přemění na měsíční krajinu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa