Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policie zatýká Lukašenkovy odpůrce. Na demonstraci v Minsku „sebrala“ i novináře

Autor: ČTK - 
30. srpna 2020
15:58

Běloruská policie v centru Minsku zadržela velký počet demonstrantů, kteří spolu s tisíci, podle některých zdrojů desetitisíci, dalších lidí přišli na nedělní protest proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. Informuje o tom agentura DPA. Mezi zadrženými je i zpravodaj ruské agentury TASS. Bezpečnostní síly už dříve zatarasily náměstí Nezávislosti, aby zabránily masovým demonstracím poblíž vládních budov. Ministerstvo přiznalo zatím 125 zadržených. 

Na místě jsou stovky policistů, kteří do aut pro převoz zadržených donutili nastoupit i hlasitě křičící ženy. Několik stanic minského metra je uzavřených. Členové pořádkových sil podle DPA pomocí terénních aut s mřížemi na předních náraznících vytlačovali lidi, některé ženy si před ně lehaly na ulici. Připravená jsou i vodní děla.

Kvůli uzavírce náměstí Nezávislosti se protesty rozdrobily na vícero míst v hlavním městě, kde je často obkličují policisté s kuklami nebo helmami na hlavě. Mnoho z demonstrantů mává bílo-červeno-bílými vlajkami nezávislého běloruského státu z období 1918 až 1919.

Dýně pro oslavence Lukašenka

Úřady nedělní demonstraci nepovolily a varovaly před použitím síly. „Přesto protestujeme na různých místech města,“ cituje agentura DPA 33letou Mariju, která s dalšími ženami přes policejní zátarasy házela dýně, což je znak toho, že dívka nemá zájem o nápadníka. „Diktátor má dnes narozeniny, toto je náš dárek - dýně v tomto případě jsou znakem toho, že jím pohrdáme,“ řekla. Na neděli připadají Lukašenkovy 66. narozeniny. Na hlavní třídě vedoucí k náměstí Nezávislosti demonstranti křičeli „Hanba!“, když příslušníci zvláštních policejních jednotek OMON zatýkali lidi. U sídla běloruské KGB došlo ke krátké potyčce mezi demonstranty a příslušníky OMON.

Podle portálu belarusfeed.com se protesty konají i v jiných běloruských městech, například v Grodně, Vitebsku nebo v Gomelu.

Bělorusko zažívá největší protesty a stávky od vyhlášení nezávislosti po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Vypukly po sporných prezidentských volbách z 9. srpna, po nichž se jasným vítězem prohlásil Lukašenko. Opozice výsledky hlasování považuje za zfalšované a stejně jako mnoho západních zemí je neuznává.

Omasta ( 31. srpna 2020 10:31 )

Držím panu LukaŠENKOVI Palce, ať už konečně nastolí klid a pořádek. Aby občané, co ho volili si mohli oddechnout a vrátit se do zaběhaných kolejí.

e.lesanova ( 30. srpna 2020 17:02 )

Mediální masáž "na zakázku" se nějak nechytá, co ?? Stačí se podívat jak se to mele v zemích EU či USA...Starejme se o své problémy, máme tady provokatérů všeho druhu také požehnaně a nestrkejme nos do záležitostí jiné, suverénní země..Bělorusko má takřka 10 milionů obyvatel a demonstrací se zúčastňuje mizivé procento, stejně jako zde jde jen o nafukování akcí jako tady s žoldáky MCH, kteří nám "stále" zapomněli prozradit svého "zaměstnavatele"

sorgedoktor ( 30. srpna 2020 16:56 )

Mne by spis zajimalo, jestli takoveč demonstrace jsou u nich zaknpnne a nebo proti­zakon­ne.O­no..­..kd­yz ti lidi vytahnou do ulůic....a nejsou v praci...par jich zavrou, par jich vyhodi na dlazbu...No a zivot jde dal

fotrpjotr ( 30. srpna 2020 16:16 )

Hrstka rebelů bude určovat co má Lukašenko dělat.Proč tu nejsou necenzurované fotky z včerejší demonstrace z Berlína,to by asi nebylo korektní.

Zobrazit celou diskusi