Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Egyptský ministr exkluzivně o naději pro české dovolenkáře: Čím chce přesvědčit Dostálovou?

Autor: Sabina Dračková - 
31. srpna 2020
05:30

Egypt chce přesvědčit česká ministerstva, aby ho vyřadila ze seznamu nebezpečných zemí a otevřela tak cestu k tomu, aby české cestovní kanceláře obnovily zájezdy do této oblíbené destinace. Podle tamního ministra turismu je epidemická situace příznivá, denně podle něj přibývá ve stomilionové zemi kolem 200 nových případů koronaviru. To ale jen mezi místními a mimo místa, kam se jezdí na dovolené. Ministr Chálid Ananí zdůrazňuje, že v turistických oblastech byl zatím jediný nakažený. Což je prý důvod, proč chtějí po všech, kteří do Egypta přijedou, negativní test na koronavirus. V rozhovoru pro Blesk Zprávy přiznal, že Češi jsou pro jejich ekonomiku a turistický ruch důležití. Láká je mimo jiné na nízké ceny.

Egypt se snaží vzpamatovat z koronavirové krize. Poté, co se celý tamní turistický ruch zastavil a s ním se vzhůru nohama obrátil život místních, začali s obnovou po malých krůčcích. Už koncem května umožnili cestovat alespoň místním, ti tak po Ramadánu (letos skončil 23. května) zamířili do hotelů, které dřív často hostily i české turisty.

Do Egypta teď míří hlavně Ukrajinci

Egypťané ale od začátku nastavili pravidla - hotely se mohly zaplnit pouze ze čtvrtiny. Navíc do konce října v oblíbených destinacích zrušil vízovou povinnost (vízum stojí 25 dolarů na osobu a je nezbytné v letoviscích Hurghada a Marsa Alam, na Sinajském poloostrově není nutné mít vízum do patnáctidenního pobytu, pozn. redakce). Na začátku července už povolili příjezd i zahraničním turistům a zaplnit polovinu každého hotelu. Jezdit začali hlavně Ukrajinci, Poláci, Bělorusové, Maďaři, Srbové, Rumuni a Švýcaři. Na české turisty však země omývaná Středozemním i Rudým mořem stále čeká.

Češi se ale do Egypta nehrnou, zdejší ministerstvo zahraničí to ani nedoporučuje. „Situace v zemi má v souvislosti s pandemií covid-19 dynamický vývoj, sanitární opatření, která budou v nejbližších týdnech a měsících přijímána, lze předpovídat jen s obtížemi,“ uvádí resort.

Do karet dovolené v Egyptě nehraje ani to, že od 1. září požadují Egypťané doložit negativní test od každého, kdo do země zamíří. Výjimku mají pouze děti do šesti let.

Egypt zvažuje testy na letišti za 550 Kč

Jak Blesk Zprávám v exkluzivním rozhovoru řekl egyptský ministr cestovního ruchu Chálid Ananí, není to prý kvůli tomu, že by cizinci do Egypta vozili nákazu, ale spíš pro jejich ochranu. Egyptská ekonomika totiž na turismu stojí i padá, a i proto je nyní ministr Ananí na návštěvě Česka. Chce přesvědčit ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (za ANO), (která je považována za protějšek ministra cestovního ruchu), aby Egypt Česko zařadilo na seznam bezpečných zemí.

Egypťané plánují zavést pro turisty i možnost nechat se otestovat přímo na letišti. Cena by mělo být okolo 25 dolarů, což je zhruba 550 korun. Dotyčný by pak zamířil na hotel, kde by počkal na výsledek testu. V případě, že by byl pozitivní, rozhodne se, zda zůstane v karanténě v Egyptě, nebo zamíří zpět do Česka.

Chálid Ananí: Máme pod 100 tisíc nakažených

Pane ministře, jak citelný je propad, který egyptský turismus teď zažívá?

V roce 2018 a 2019 byl egyptský turistický ruch na výsluní. Bylo to velice slibné i směrem k roku 2020, ale pak od 19. března se vše zamklo, stoply se lety do i z Egypta. Pak jsme otevřeli alespoň domácí turismus, pak začaly létat alespoň dvě letadla denně, postupně až patnáct. Turismus utrpěl na celém světě, takže i u nás. Musíme se s tou pandemií vypořádat.

Oficiálně uvádíte přes 97 tisíc nakažených koronavirem, čísla ale nejsou příliš podrobná a už delší dobu se nemění. Nevíme, zda je pro turisty v Egyptě bezpečno. Jaká je skutečná aktuální situace?

Všichni turisté, kteří do Egypta přijeli, byli v bezpečí. Těch bylo 160 tisíc. Máme dosud pouze jeden případ nákazy mezi turisty. Celkově máme méně než sto tisíc nakažených od začátku pandemie. Průměrný nárůst je teď maximálně 200 nakažených denně. V posledních týdnech 130 nakažených denně. Ale ne v turistických destinacích.

Nejprve jste požadovali testy jen pro ty, kteří přijížděli do Egypta mimo hlavní turistické destinace. Teď jste zařadili i je. Kvůli čemu? Máte zkušenost s tím, že by právě turisté vozili nákazu do Egypta a na základě toho se zvyšovala čísla?

Ne, je to proto, abychom ochránili turisty ze všech zemí, kteří k nám jezdí. Hlavní tři turistické oblasti byly prázdné, takže tam teď není žádný koronavirus. I proto chceme, aby všichni, kdo sem přijíždí, měli negativní test na koronavirus, aby to tak zůstalo. Nakažení jsou zejména v hlavním městě Káhiře, v Alexandrii a podobně.

Takže cesta do oblíbených egyptských destinací je podle vás teď bezpečná?

Ano. Jste tam na slunci, na poušti, venku v otevřeném prostoru. Je to mnohem lepší a zdravější než tato kancelář.

Pandemie tvrdě dopadla i na turistický život v Egyptě. Do oblíbených letovisek jezdí převážně místní, turistů ze zahraničí je zlomek. Pandemie tvrdě dopadla i na turistický život v Egyptě. Do oblíbených letovisek jezdí převážně místní, turistů ze zahraničí je zlomek. | Reuters

Jak důležití jsou pro Egypt čeští turisté? Přeci jen obecně neutrácí na dovolené tolik peněz jako jiné národnosti.

Češi jsou pro náš trh velice důležití. Loni jsme měli okolo 300 tisíc českých turistů, stejně tak v roce 2018. Je tam pro ně levno, konkrétně v Hurghadě a Marsa Alam. Jsem tu teď proto, abych si vyslechl organizátory zájezdů, co je potřeba udělat, a abych porozuměl tomu, proč Češi už teď nejsou zpátky v Egyptě.

A jaké jsou jejich odpovědi? Co vám řekli?

Řekli mi, že to není jejich rozhodnutí, a že je tu velká poptávka po cestách do Egypta, ale že naskrz cestovními kancelářemi je nenabízejí, protože je to politické rozhodnutí. Takže zítra (v pondělí - pozn. aut.) bych se měl setkat s paní ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou a máme o tomhle problému diskutovat. Budeme chtít českou vládu ujistit, že se opatřeními snažíme chránit české turisty i turisty z celého světa.

Co předpokládáte, kdy se Češi budou moci podívat do Egypta?

Doufám, že opravdu brzo, hned jak budete vy připraveni. My jsme připraveni. Naše ceny jsou hodně dostupné. Naše destinace jsou unikátní. Máme všechna hygienická bezpečnostní opatření. Nemám jediný důvod, proč ještě Češi nejsou zpátky. Jsme připraveni sdílet veškeré informace, abychom vás přesvědčili, že čeští turisté budou v dobrých rukách.

Video  „Do Egypta bych neletěl,“ zmínil Maďar. Blesku popsal jejich zdravotnický systém  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Neobáváte se přesto o oblíbené egyptské hotely? Přežijí? Nebude jejich situace stejná jako po arabském jaru v roce 2012, kdy zely prázdnotou?

Je to ještě horší. A po celém světě. V roce 2012 jsme měli méně turistů než obvykle. Asi dvacet, čtyřicet, možná i padesát procent normálního stavu. Teď jsme zavření a problém teď není u nás v Egyptě, je na našich zdrojových trzích. Je to horší než jakákoli turistická krize na světě.

„Lidé jsou hezčí bez roušek“

Jak u vás lidé berou povinnost nosit roušky? Je u vás navíc opravdu horko, Češi je znechuceně odkládali, už když se teplota blížila 30 stupňům. U vás je to horší. Dodržují to Egypťané?

V Egyptě tuto povinnost jako turisté mít nebudou. Ale místní nemají jinou šanci, je to otázka zdraví, takže to musíme respektovat.

Ale je pravda, že si to nošení roušky nikdo na světě neužívá. Nikdo z toho není nadšený. Chápu to, lidé jsou bez roušek hezčí. Největší problém mají lidé jako my dva, oba nosíme brýle a ty se s rouškou snadno zamlží, že ano? (smích)

Video  Takhle v Národním muzeu probíhalo vykládání několika beden, v nichž byly uskladněny vzácné exponáty pro chystanou výstavu Sluneční králové.  - David Zima
Video se připravuje ...

trintin ( 31. srpna 2020 08:21 )

Čím chce přesvědčit Dostálovou.?? Inšálláh.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa