Nejčastější formou ochrany jsou podle Datartu krycí fólie na displej, které zároveň patří k cenově nejdostupnějšímu ochrannému příslušenství – cena se pohybuje obvykle od 100 Kč do pětistovky. O něco dražší jsou displejová krycí skla, ta lze sehnat většinou okolo tisíce korun. V podobné hladině lze zakoupit i zadní kryt telefonu. Na výběr jsou nejčastěji různé formy plastu. Kožená pouzdra, stejně jako ta otevírací už jsou dražší a také méně žádaná.

TIP: Každý čtvrtý smartphone se prodá online. Kdo nemá e-shop, může mít problémy

Další formou ochrany mobilního telefonu je pojištění. Pojistit si přímo u prodejce můžete obvykle rozbití buď konkrétní součástky – nejčastěji displeje a zad – nebo rovnou celý telefon včetně jeho odcizení. U Datartu možnost pojištění mobilního telefonu letos využil zhruba každý patnáctý zákazník, zatímco loni jen jeden z pětadvaceti.

„Nejčastěji lidé nakupují pojištění na dva roky pro mobilní telefony v cenovém rozmezí od 4 do 8 tisíc korun,“ uvedla Eva Kočicová, mluvčí značky Datart. Průměrná cena telefonu prodávaného v Datartu je 4 700 korun. Oproti loňskému roku vzrostla o více než 10 procent.