Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přísná pravidla pro dovolenou v Egyptě: Omezené jídlo, problém s dětmi a konec „vodnice“

Autor: Sabina Dračková - 
6. září 2020
05:30

Egypt v honbě za turisty zavádí přísná pravidla. Ukrajince, Poláky i Čechy má v plánu nalákat na příslib bezpečí. Jak Blesk Zprávám řekl egyptský ministr turismu, chce, aby lidé věděli, že budou v dobrých rukách. Vysoký hygienický standard v hotelech i po dobu celého pobytu má zajistit podrobný manuál, který říká, co mají hotely dělat, aby zabránily přenosu nákazy koronavirem. Blesk Zprávy ho mají k dispozici - omezuje téměř vše od nástupu na palubu letadla až po večerní zábavu a stolování. Samozřejmě nařizuje personálu nosit roušky, ti navíc musí bydlet v areálu hotelu, aby do něj nevnesli nákazu. Rodiny, které zamíří na dovolenou se staršími dětmi, mohou mít problém.

Egyptská vláda vydala seznam regulací, od kterých si slibují obnovu turismu v zemi. Tamní ministerstvo cestovního ruchu deklaruje, že předpisy jsou v souladu se standardy Světové zdravotnické organizace (WHO). Jen ty hotely, které předpisy dodržují, dostanou certifikát o hygienické bezpečnosti. Certifikát má označení „Life, prosperity, health“ tedy „Život, prosperita, zdraví“.

Certifikát hygienické bezpečnosti "Life, prosperity, health", podle kterého mohou turisté poznat, který hotel dodržuje pravidla předepsaná egyptským ministerstvem cestovního ruchu. Certifikát hygienické bezpečnosti "Life, prosperity, health", podle kterého mohou turisté poznat, který hotel dodržuje pravidla předepsaná egyptským ministerstvem cestovního ruchu. | Egyptské ministerstvo cestovního ruchu

Certifikát mají hotely v oblíbené Hurghadě i Marsa-Alam

Od 15. května do 23. července toto osvědčení zatím získalo 605 hotelů. Jde o ubytovací zařízení, která se nacházejí v jednadvaceti částech Egypta: Jižní Sinaj, Severní Sinaj, Rudé moře, Matrouh, Alexandrie, Suez, Velká Káhira, Qena, Luxor, Asuán, Damietta, Fayoum, Beheira, Port Said, Dakahlia, Ismailia, Minya, Assuit, Sohag, Beni Suef a El Wadi El Gedid.

Na seznam všech „bezpečných“ egyptských hotelů se můžete podívat v galerii tohoto článku.

„Certifikát získaly poté, co byly podrobeny inspekci prováděné specializovaným výborem ministerstva cestovního ruchu a starožitností, ministerstva zdraví obyvatelstva, egyptské asociace hotelů a zástupců dotčených oblastí,“ vysvětluje egyptské ministerstvo cestovního ruchu k hotelům, které nyní mohou přijímat hosty. Kontroly se mají pravidelně opakovat. Zřejmě se budou otevírat i další hotely, to ale až poté, co si úřady ověří jejich fungování. Tamní ministerstvo otevřeně nabádá k tomu, aby do jiných zařízení lidé nejezdili.

Let bez pořádného jídla i novin

Kromě standardních požadavků Egypťané popisují, co je potřeba při samotné cestě do země. Kromě negativního testu na covid-19 chtějí od lidí uvést, v jakých zemích byli v posledních 14ti dnech. Požadují také, aby byli lidé pojištění.

V letadlech egyptských aerolinek se vyžadují roušky nejen po letuškách, ale i po cestujících. Omezené je i občerstvení na palubě, lidé si mohou dát pouze suchá jídla a nápoje v plechovkách. „Distribuce tištěných publikací, novin a časopisů je na palubě zakázaná,“ uvádí pravidla.

Poslední dvě řady v letadlech musí zůstat prázdné pro ty, u kterých by se projevily příznaky nemoci. Těm pak bude přidělena jedna letuška a budou pro ně vyhrazeny samostatné toalety. Po příletu se cestujícím měří teplota, musí se dodržovat rozestupy a nosit roušky. Před umístěním na pás se mají vydezinfikovat i zavazadla.

Pravidla i pro koše na toaletách

Kromě všudypřítomných dezinfekcí, pravidelného úklidu a nošení roušek u personálu, požadují egyptské úřady řadu dalších opatření. Denně by se měly dezinfikovat i prací bubny a pravidelně by se mělo měnit povlečení a textilie. Resort také varuje: „Porušení některého ze stanovených předpisů bude mít za následek pozastavení licence zařízení.“

Několik nařízení se vztahuje i konkrétně k toaletám. Kromě toho, že na nich vždy musí být dezinfekce a mýdlo, stojí v pravidlech, že k osušení rukou mají být k dispozici pouze papírové ručníky a nemají se na záchodech objevit odpadkové koše, které by neměly nožní pedál. Místem, kde nejen personál, ale i hosté mají nosit roušky, jsou hotelové výtahy. Tam je také potřeba se řídit podle značek na zemi. Nemělo by se stávat, že výtah pojede plný.

Egyptské hotely upřednostňují platbu kartou. Pro tyto případy je při placení na terminálu vhodné zvolit tamní měnu. Přepočet na české koruny by mohl využít nevýhodného kurzu a platba by se mohla prodražit. Některé platební terminály ale tamní měnu volí automaticky.

Po dovolené povinná karanténa personálu

Nejstriktnější jsou asi egyptská pravidla týkající se režimu i v restauracích a muzeích. Stejně jako hotely mohou mít k dispozici pouze polovinu pokojů, tak i personál pohostinských zařízení má být poloviční. Ve speciální situaci jsou zaměstnanci, kteří pracují ve městech na pobřeží, tedy v turisticky oblíbených destinacích. Pokud tito zaměstnanci pojedou na dovolenou, a to kamkoliv, musí po návratu do karantény. Interval mezi jednotlivými dovolenými u jednoho člověka musí být alespoň 60 dnů.

„Zaměstnancům hotelu je zajištěno samostatné bydlení,“ nařizuje ministerstvo. Aby tak lidé mohli v hotelech pracovat, musí souhlasit s tím, že se nějakou dobu neuvidí se svými rodinami. Vedení hotelů také musí zajistit izolovaná místa pro personál, který by projevoval známky nemoci. Všichni mají chodit pravidelně na školení o příznacích nemoci a preventivních opatřeních.

Společné ubytování jen s dětmi do 12 let

K dezinfekci nábytku a látek mají hotely používat parní přístroje, ručníky a povlečení prát při vysokých teplotách. Hosté mají na hotelích dostat dezinfekce, rukavice i roušky. Omezená je kapacita pokojů - můžou v nich být ubytovaní pouze dva dospělí a k nim dvě děti, ovšem pouze ve věku do 12 let. Takže například rodiny se staršími dětmi se musí rozdělit.

V tělocvičnách a posilovnách, které jsou součástí hotelů, se není možné osprchovat. „Rekreační aktivity na plážích a u bazénů jsou redukovány,“ uvádí manuál. Nespecifikuje však, o jaké aktivity jde. Je tak možné, že si turisté vůbec neužijí oblíbený animátorský program. V hotelech jsou také zakázané večírky a veškeré společenské akce. K dispozici nejsou až do odvolání ani vířivky, sauny a masáže.

Bezplatná karanténa v hotelu

Každý hotel má mít svého pohotovostního lékaře a zajištěnou blízkost veřejné nebo soukromé nemocnice. Pokud se mezi hosty objeví nákaza, musí se to nahlásit na tamní ministerstvo zdravotnictví. Do karantény nepůjde celý hotel, ale bude se vyžadovat hloubková dezinfekce pokoje nakaženého.

Pro případnou karanténu má mít každý hotel vyhrazené celé patro. „Hotel uhradí náklady na ubytování, jídlo a pití v méně závažných a nekritických případech pozitivně testovaných turistů,“ ukládá hotelům ministerstvo. Pokud bude stav nakaženého vážný, bude převezen do nemocnice. Náklady na léčbu a léky podle manuálu uhradí egyptské ministerstvo zdravotnictví.

Video  „Do Egypta bych neletěl,“ zmínil Maďar. Blesku popsal jejich zdravotnický systém.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Pokud by se chtěl nakažený vrátit domů, mají to podle egyptského ministerstva udělat pouze na vlastní odpovědnost, domluvit se se svojí cestovní kanceláří a dodržovat potřebná opatření tamního zdravotnického resortu. Kdo má letenky od egyptské aerolinky, bez pokuty dostane alternativní let.

Plastové příbory a žádná vodní dýmka

Místa v jídelnách si lidé musí předem rezervovat. Zakázané jsou švédské stoly. Na to ale egyptské hotely vyzrály tak, že před ně umístily skla, hosté tak o nandání jídla žádají obsluhu.

„Stoly jsou umístěné dva metry od sebe. Lidí u jednoho stolu může být maximálně 6 a musí mít metrový rozestup,“ nařizuje manuál. Ten také vyzývá k používání jednorázových příborů v maximální možné míře. Zakázaná je oblíbená shisha, tedy vodní dýmka. Uzavřené jsou dětské koutky.

Manuál také obsahuje přesný návod na dezinfekční roztok, ve kterém se mají po každém zákazníkovi čistit pomůcky pro potápění a šnorchlování. Doporučuje se však, aby měli zákazníci vlastní potápěčské vybavení.

Egypt láká i na slevy

Aby egyptské úřady motivovaly turisty i cestovní kanceláře pořádat zájezdy do země, nabízejí i několik slev či úlev. Mezi ty patří například zrušení potřeby turistických víz pro návštěvníky egyptských turistických oblastí do 31. října 2020.

Ministerstvo ropy a nerostných zdrojů nabídlo slevu na palivo pro letectví. Ta má činit 10 centů za galon. Ministerstvo civilního letectví nabídlo společnostem 50% slevu na přistávací a parkovací poplatky a 20% slevu na pozemní služby pro přímé lety z letišť v turistických oblastech do 31. října 2020.

Video  Takhle v Národním muzeu probíhalo vykládání několika beden, v nichž byly uskladněny vzácné exponáty pro chystanou výstavu Sluneční králové.  - David Zima
Video se připravuje ...

Ministerstvo cestovního ruchu a starožitností pak nabízí 20% slevu na všechny vstupenky do muzeí a archeologických nalezišť, která spadají pod jurisdikci Nejvyšší rady pro starožitnosti. Výhodu dostanou také ti, kteří využili společnosti EgyptAir a Air Cairo. Na využití výhody mají turisté 15 dní.

Tara-Tara ( 6. září 2020 11:05 )

jooo, Egypt býval moc dobrý, teď už bych tam nejela....znamená to nevystrčit nos z rezortu, tak za to by mi to fakt nestálo a s tou přehnanou hygienou jim to zrovna moc nevěřím

marcelinka007 ( 6. září 2020 09:39 )

Tak na takovou dovolenou pojede jen blbec.Roušky a příkazy máme i zde a abych stále sledovala co smím a nesmím, na každém kroku omezení, to raději pojedu někam v Čechách To už pak není dovolená, ale spíš jako nějaký lepší pobyt v ústavu. Ani to moře za to nestojí

baronessa ( 6. září 2020 08:04 )

Ani zadarmo. Co je to za dovolenou s omezeními na každém kroku?

ladybug ( 6. září 2020 07:39 )

Jenom blbec bude jezdit na takovou dovolenou. Ještě si něco přitáhnout domů.

trintin ( 6. září 2020 06:47 )

hce, aby lidé věděli, že budou v dobrých rukách.?? Alláh akbar a jeho dobré ruce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa