Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nadužívání dezinfekce může způsobit „armagedon“. Viry si vybudují imunitu, varuje vědec

Autor: Darina Jíchová - 
6. září 2020
13:50

Vědec z britské univerzity v Lincolnu Andrew Kemp, specialista na dezinfekce, vysvětlil, proč by nadužívání dezinfekčního gelu mohlo vést ke katastrofě. On ani další experti nepopírají, že do značné míry dezinfekce rukou chrání před novým koronavirem, Kemp ale zdůraznil, že nebezpečí je v tom, že ostatní viry a bakterii si proti gelu vybudují „imunitu“, informoval list Daily Mail.

Podle Kempa masové užívání alkoholové dezinfekce, ke kterému během pandemie koronaviru dochází na celém světě, povede k tomu, že si proti ní ostatní bakterie a viry vybudují resistenci a po jejím použití na dlaních a rukou přežijí. Vědec a jeho spolupracovníci připomněli, že stále neexistuje přímý důkaz toho, že alkoholová dezinfekce zabíjí koronavirus.

Hrozí supervirový armagedon

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje užívání dezinfekce, pokud člověk nemá možnost umýt si ruce mýdlem pod tekoucí vodou. „Masové užívání dezinfekce by mohlo vyvolat supervirový armagedon,“ varoval Kemp. Není sám, kdo se obává toho, co se stane, pokud by bakterie byly schopné se adaptovat a přežít i po vydezinfikování.

Během pandemie lidé po celém světě v panice skoupili zásoby dezinfekce, to vedlo k jejímu nedostatku, ale i k růstu její ceny po doplnění. V některých zemích jako Velká Británie nebo Austrálie dokonce obchody prodávaly gely v omezeném množství na osobu. Dezinfekční gely se staly nedílnou součástí života, zásobníky s nimi jsou v každém obchodě, restauraci, baru či u vchodů do metra.

Lékárna v Karlíně prodávala dezinfekční gel za 750 korun, večerka v Jinonicích za 429. Lékárna v Karlíně prodávala dezinfekční gel za 750 korun, večerka v Jinonicích za 429. | čtenář Blesk.cz

Základ je mýt si ruce mýdlem

„Měli bychom dbát především na mytí rukou, dezinfekční gely bychom měli užívat až v úplně krajním případě, tedy pokud nemáme k dispozici mýdlo a vodu. Chtěl bych zdůraznit a zopakovat, že nyní nemáme důkazy o tom, že alkoholová dezinfekce zabíjí koronavirus. A i kdyby zabíjela 99,9 procent všech bakterií, je třeba mít na paměti, že na rukou jich můžeme mít více než milion, to znamená, že přes 10 tisíc bakterií by dezinfekci přežilo,“ objasnil Kemp.

„Máme studie dokazující, že viry a bakterii, které přežijí, jsou velmi nebezpečné patogeny. Číslo virů, které jsou schopné odolat dezinfekci, se bude zřejmě zvyšovat. To znamená, že v závěru jsou dezinfekční gely víc ke škodě než k užitku,“ zakončil Kemp. Svoje poznatky přednese na říjnové konferenci v Amsterdamu.

radsab ( 6. září 2020 19:34 )

Souhlasím!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa