Zmatek! Neskutečné! Nebo neskutečný zmatek? To jsou reakce lidí, kteří už film viděli. Zahraniční recenzenti se rozplývají, že z hlediska vypravěčského se jedná o revoluční počin, kdy spousta lidí vůbec nebude tušit, která bije. Ovšem Nolan už v minulosti prokázal, že dokáže vyprávět i pět rovin příběhu tak, aby se v nich divák vyznal.

Při tomto filmu je akorát nutné obzvlášť dávat pozor ,poslouchat každé slovo, všímat si všech detailů, takže divák musí počítat s tím, že si nebude moci během promítání ani »mrknout«. A o co ve špionážním sci-fi za 200 milionů dolarů, tedy 4,5 miliardy korun, vlastně jde?

Zápletka filmu Tenet

Hlavním hrdinou je supertajný agent, kterého hraje John David Washington, který se ve spolupráci s jiným agentem v podání Roberta Pattinsona, jenž se proslavil jako upír v sérii Stmívání, snaží dostat na kobylku ruskému obchodníkovi se zbraněmi, jehož ztvárnil Kenneth Branagh.

K tomu jim pomáhá i manželka obchodníka s tváří Elizabeth Debické. Je to jednoduchá zápletka, kterou ozvláštňuje charakter oněch zbraní. Mají tzv. inverzní entropii, což znamená, že pro ně čas plyne obráceně. Tento motiv je následně použit v mnoha efektních scénách a je neustále obohacován o nové možnosti, díky čemuž film graduje až do neuvěřitelného vizuálního představení.

Základem vyprávění je tudíž určitý druh cestování časem a také vnímání času z různých perspektiv, což má za následek mimo jiné to, že některé části příběhu uvidíte dvakrát. Normálně a pozpátku.

Mnohé scény mohou působit velmi zmateně a pořádný smysl dostanou až napodruhé. Některých scén pozpátku si ani nevšimnete a dojde vám to až o několik desítek minut později. Nejatraktivnější jsou pasáže, v nichž běží čas zároveň dopředu i pozadu v jednom záběru.

Hlavní postavy se ve snímku pokusí předejít třetí světové válce pomocí technologie, která pracuje s časoprostorem – takzvaným Time Inversion. Půjde tedy o jakési vracení času a převracení časové roviny. Postavy budou moci sledovat některé udá losti v opačném sledu nebo zkoumat následky dějů, které se ještě nestaly.

Natáčení dalo hercům zabrat

„Byly dny, kdy jsem nedokázal vstát z postele. Po pár týdnech natáčení jsem měl obrovské obavy, že film nedokáži dokončit. Ale nikomu jsem to nechtěl říct, protože jsem byl odhodlán pro ten film zemřít,“ řekl s nadsázkou herec John David Washington.

A není divu. Při natáčení se nepoužívala zelená plátna. Většina scén se točila praktickými efekty. Digitální triky sloužily k vymazání jisticích lan. Herci tedy museli náročné akční scény absolvovat v reálném prostředí.

Nolan natáčí bez triků

Scéna, v níž letadlo Boeing 747 vráží do hangáru a exploduje, se točila také bez triků. Zkrátka se vzalo letadlo a narazilo se s ním do budovy na letišti.

„Točili jsme v sedmi zemích. Natáčení probíhalo v Estonsku, Itálii, Norsku, Anglii, Indii, Dánsku a USA s masivním obsazením a obrovskými kulisami. Není pochyb o tom, že jde o náš dosud nejambicióznější film,“ řekl Christopher Nolan.

Herec Robert Pattinson prozradil, že se domníval, že ho režisér do fi lmu chtít nebude. Ten jej prý zavolal do Londýna a pozval ho na tříhodinovou schůzku. Po dlouhém rozhovoru pak Nolan až v posledních minutách nabídl Pattinsonovi, zda si nechce přečíst jeho nejnovější scénář.

Ten si mohl důkladně prohlédnout jenom jednou, a to v uzamčené místnosti studia Warner Bros. Po přečtení popsal projekt jediným slovem: „Neskutečné.“