Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

5000 Kč důchodcům na dárky pro vnoučata? Exministr za ANO šije do „dárečků“ vlády

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
1. září 2020
10:19

Vládní strany ČSSD a ANO se na konci týdne domluvily na zrušení superhrubé mzdy. Senioři vedle mají dostat jednorázový příspěvek k důchodu pět tisíc korun. Podle bývalého ministra financí za hnutí ANO a člena nezávislé odborné platformy KoroNERV-20 Ivana Pilného kabinet ignnoruje doporučení zásadních expertů a situaci hodnotí jako tristní.

„Ignoruje doporučení ekonomů, podnikatelů, dokonce i guvernéra České národní banky,“ zmiňuje exministr Ivan Pilný vyjádření Jiřího Rusnoka, který nazval zrušení superhrubé mzdy a tím snížení daně z příjmu hazardem, kvůli kterému přijde stát o 74 miliard ročně.

Video  Epicentrum - Ivan Pilný  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Především bychom neměli říkat, že se z něčeho proinvestujeme. Není pravda, že když zrušíme superhrubou mzdu, půjde to do spotřeby. Nepůjde, lidé dneska šetří,“ zpochybňuje Pilný strategii kabinetu premiéra Andreje Babiše. 

„Já nemám nic proti zrušení superhrubé mzdy, ale mám velký problém s načasováním. Zahrávat si nyní s až devadesáti miliardami, které zatíží každý další rozpočet? Když to vláda neudělala v době, když jsme se měli dobře, proč to dělá teď,“ dodává.

Podobně kriticky vidí i jednorázový pětitisícový příspěvek pro důchodce, pro který se vžil název rouškovné: „Ten půlbilionový rozpočet je hodně nafouklý, takže vzniká přesně prostor pro podobné dárečky. Já vím, že důchodci byli hodně postiženi tím, že se zvedá inflace. Já jsem ale třeba navrhoval, aby ta kompenzace byla poskytnuta těm, kteří nedosáhnou ani na průměrný důchod. Těch je asi milion. Na to se paní ministryně vyjádřila tak, že nemám právní vzdělání a že je to porušení Ústavy.“

Exministr financí je ale i tak přesvědčený, že se pro tuto skupinu mohlo udělat už dříve mnohem víc než je jednorázový příspěvek, který skončí jako prostředek na dárky pro vnoučata. 

 

 

bilakonvalinka ( 1. září 2020 16:48 )

Je to správný krok, důchodci si to zaslouží. Souhlasím. Však to ekonomiku nesloží! Co jen se např. vyhází miliard peněz na neziskovky !!! A co se vyházelo peněz /vytunelovalo za posledních 20 let!!! Toto je alespon pro lidi, kteří si vše odpracovali.

SCHWARZENBERG ( 1. září 2020 13:13 )

Ivan Pilný zednářská ***

ANO_nam_bude_lip ( 1. září 2020 11:52 )

Nonono! Soudruh Babiš si těch 80 miliard poctivě "naprivatizoval".
Ani milionář Pilný nepřišel zkrátka.

MAMKA2316 ( 1. září 2020 10:55 )

PROČ SE BAVÍTE O LIDECH CO NĚCO VYBUDOVALI A MAKALI A NE O TUNELÁŘÍCH A POLITICÍCH CO JIM K TOMU POMOHLI ??ASI JSTE PRAVIČÁK NEBO SLUNIČKÁŘ S PRAHY ???? NEBO SE PLETU ???

MAMKA2316 ( 1. září 2020 10:52 )

CO MU TAK ZBAVIT VEŠKERÉHO MAJETKU A ŽIT S 15 000 DŮCHODU VY BOHATÝ DŮCHODCE !!VŠECHNO ZDRAŽILO A JEŠTĚ SI MUSÍME KUPOVAT ROUŠKY !!CO TAK NAVRHNOUT VŠEM ÚŘEDNÍKŮM NA KRAJÍCH A VÝŠE MAXIMÁLNÍ DŮCHOD 20 000 Kč ????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa