Výstavu Helpful Art in Covid v pondělí symbolicky zahájili její organizátoři před Lennonovou zdí. Na ústa Johna Lennona, který je na zdi vymalovaný, organizátoři v čele s Pavlem Šťastným v dubnu umístili roušku, jejíž fotografie podle jejich slov obletěla celý svět. „Právě díky tomu nás napadlo, udělat výstavu, která by reflektovala umění vzniklé v období pandemie. Tahle naše rouška se objevila ve více než 40 světových médií, včetně třeba významného britského deníku The Guardian,“ řekl Šťastný.

Rouška jako symbol doby

Díky tomu, že se fotografie roušky rozletěly do celého světa, oslovil Pavla Štastného Francouz, který žije v Reunionu a během covidu začal sbírat umění z této pochmurné doby. „Podařilo se mu vytvořit sbírku, která čítá asi 1500 položek. Sbírka poslouží jako základ naší výstavy, na které nebude chybět ani naše rouška z Lennonovy zdi a další ručně šité roušky, které Češi šili snad nejvíc z celého světa,“ vysvětlil Štastný.

Video
Video se připravuje ...

Výstava Helpful Art in Covid, představí díla vzniklá v ČR i ve světě v době pandemie Veronika Foltová

„V tuhle chvíli se nám sešlo už asi 80 různých roušek. Nebudou chybět ani ty, které šila třeba Ester Geislerová nebo Jana Plodková. Mimochodem Jana vymyslela slogan, který je dne už notoricky známý - moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě“, dodal.

Sbírka se bude rozšiřovat

Výstava bude putovní a přestože základ bude vždy tvořit sbírka zmiňovaného Francouze, organizátoři plánují ji rozšiřovat i o další díla z konkrétní země, kde se zrovna výstava bude nacházet. „Podařilo se nám objevit asi další tisícovku děl asi ze 60 zemí, které během pandemie vznikly. Proto až pojede výstava někam do zahraničí, chceme se propojit s místními umělci a výstavu rozšiřovat.“ vysvětlil Pavel Šťastný.

Praha Září

Jak bylo řečeno, výstava je součástí 20denního festivalu Praha Září – Jdu ven, který spoluorganizuje David Gaydečka, známý promotér akcí jako United Islands nebo festivalu Metronom. „Už v červenci jsme si říkali, že by byla škoda, aby ta kulturní sezóna do podzimu odešla bez nějaké té radosti na závěr a rozhodli jsme se, že korona to tady na jaře zhasla teď je třeba lidem skrz kulturu dát naději, že to brzo skončí. I proto jsme zvolili tento název – Praha Září,“ řekl Gaydečka.

V rámci festivalu se návštěvníci mohou těšit nejen na zmiňovanou výstavu, ale také na dalších 25 různých produkcí. „Budeme dodržovat pravidla o zónách, aby ta kapacita byla přiměřená a nehrozilo nějaké riziko. Máme to zkonzultováno i s hygienou, že venku by to mělo být v pohodě. Jsem rád, že kromě hudby bude k vidění i právě tato výstava. Je to takové připomenutí toho, co se dělo a vlastně i děje. Nechci, abychom se tvářili, jakože se nic nestalo, ale pojďme se nebát znovu stýkat“ uzavřel Gaydečka.

Fotogalerie
13 fotografií