Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Od promořování k rouškám. Švédové vzali útokem lékárny, přitvrdí opatření?

Autor: tsv - 
1. září 2020
20:59

Švédská vláda, která dosud nošení roušek jakožto prevenci před šířením koronaviru nepodporovala a na počátcích pandemie mluvili experti o promořování, svůj postoj zřejmě změní. Místní agentura veřejného zdraví před dvěma týdny prohlásila, že v příštích dnech zveřejní nová doporučení. Zájem o roušky mezi občany se podle drogerií a lékáren zněkolikanásobil.

Prodej roušek online lékárny Apotea se z původních 150 000 objednávek za týden vyšplhal na 400 000. Podle výkonného ředitele Para Svardsona by se mohl zájem ještě zdesetinásobit, pokud by došlo k novým doporučením vlády.

Zatím se Švédsko stavělo k nošení roušek negativně narozdíl od ostatních evropských zemí. Už na tiskové konferenci v srpnu však ředitel zdravotní agentury Johan Carlson uznal, že by mohly existovat případy, kdy by nošení ochranné roušky bylo na místě. Jako příklad udal návštěvy praktického lékaře či zubaře nebo cestování ve veřejných prostředcích.

I přes odmítání nosit roušky a zavřít restaurace a ostatní podniky však počty obětí a nakažených ve Švédsku od června průběžně klesají. Situace se tak liší od ostatních evropských států, kde bylo zakrývání úst a nosu nařízeno již před několika měsíci.

Státní epidemiolog Anders Tegnell si nadále stojí za tím, že vědci údajnou účinnost roušek nepotvrdili. V jejich nošení vidí spíše negativa. Občanům se podle něj podařilo nárůst počtu nakažených omezit díky zůstávání doma při jakýchkoli zdravotních komplikacích a dodržování bezpečnostních rozestupů. „Nahrazení těchto opatření rouškami fungovat nebude,“ sdělil novinářům.

Švédsko již dlouhodobě registruje pátý nejvyšší počet obětí v Evropě. Doposud bylo na koronavirus pozitivně testováno 84 379 lidí. Komplikacím spojeným s infekcí podlehlo 5 808 pacientů.

Video  Vojtěch o rouškách ve školách, otevření škol 1. září, hygieně a dalších opatřeních  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

elega ( 2. září 2020 07:47 )

Švédové byli vždycky tak trochu fašisti, tak si holt řízeně nechali vymřít staré a slabé. A nahradí si je migranty, no bravo, to je teda kauf!

Brnooo ( 1. září 2020 22:24 )

"...kdy by nošení ochranné roušky bylo na místě. Jako příklad udal návštěvy praktického lékaře či zubaře..."

Tak zrovna u zubaře to moc na místě není...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa