Takovou zkušenost mají například na Praze 7, kde se na školní potřeby koná sbírka již pět let. Letos pomohla mimo jiné matce samoživitelce se třemi dětmi, která se různě stěhovala po známých po celé zemi a děti ani neměly čas si někde zvyknout a najít si kamarády. „Vybavení do školy si často musely půjčovat. Nyní jsou u nás v azylovém domě, teď od září zde začaly chodit do školy. Pořídit pro každé z nich aktovky a další školní pomůcky bylo nad finanční možnosti rodiny a pro děti byl nástup do nového prostředí o to více stresující. Díky darům od sousedů dnes mohly do školy vyrazit s krásným vybavením a začaly se tam i proto těšit,“ popsal jeden z případů mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Každoročně se na radnici sejdou desítky darů. „Často ještě ani nestihneme vyhlásit sbírku a lidé k nám nosí použité, ale i zcela nové, aktovky, vaky, penály, výtvarné potřeby a další pomůcky. Také letos se toho sešlo opravdu hodně,“ dodal Vokuš. Lidé přinesli přes 40 aktovek, 11 penálů i třeba flétnu. Objevil se o poměrně zajímavý „retro kousek“ ve staré igelitce OD Kotva s redispery nebo plnícím perem.

Na Praze 7 se každoročně koná sbírka školních potřeb pro děti ze sociálně slabších rodin.
Autor: MČ Praha 7

Podobně se sbírají aktovky již druhým rokem v Praze 6, kde radní Marián Hošek organizuje sbírku nazvanou „Pošli aktovku dál“. Už od jara mu do kanceláře lidé nosí nejen použité aktovky, ale i penály další školní pomůcky, které pak posílá tzv. do druhého kola. Sbírka má mít i ekologický rozměr, stále funkční věci zbytečně nekončí na skládkách. „Je o ní poměrně velký zájem, letos k nám lidé donesli tak sedm desítek aktovek a podobné množství jsme zase poslali do světa,“ uvedla mluvčí Prahy 6 Kateřina Maršálová. Sbírka běží ještě do poloviny září.

Příspěvky na kroužky

Městské části kromě podobných sbírek poskytuje sociálně slabším rodinám i finanční příspěvky na různé školní akce nebo školy v přírodě. Na Praze 6 letos podpořili 18 rodin, mezi které rozdělila radnice přes 60 tisíc korun. Kromě toho také městská část podpořila vytipované děti ze sociálně slabých rodin formou poukázek v hodnotě 2 tisíce korun. V tuto chvíli jsme podpořili přes 100 dětí. Podobně přispívá na školy v přírodě nebo lyžařské výcviky také například Praha 12.

V Praze 2 vznikl pro podobnou pomoc nadační fond Dvojka srdcem, který pomáhá seniorům, handicapovaným lidem nebo například ohroženým dětem. Letos se kvůli epidemii koronaviru pomoc rozšířila i na rodiny samoživitelů. „Těm nadační fond přispívá na školné, na úhradu zájmových a sportovních kroužků nebo škol v přírodě. V této souvislosti nadace podpořila hned deset takových rodin celkovou částkou přesahující 151 tisíc korun,“ uvedla mluvčí městské části Andrea Zoulová.

Hledají se patroni

Podobně spolupracuje s nadací Sirius Praha 4, kde funguje projekt Patron dětí. Nadace vybírá konkrétní děti, jejichž příběh lze najít na webu a dárci mohou přispívat například právě různé i školní potřeby nebo další aktivity. Podobný projekt existuje i na Praze 5 nazvaný Splněná přání do školních lavic. Do toho mohou rodiče posílat přání dětí, které si rodina nemůže dovolit zaplatit, například, když chtějí chodit na různé kroužky. Ty jim pomáhají dárci zaplatit nebo lze věci darovat přímo rodinám.

V Praze 3 městská část dotuje centrum Nová Trojka, které podporuje děti ze sociálně slabších rodin. Nabízí jim bezplatně různé kurzy nebo nebo například příměstské tábory. V době, kdy se kvůli koronaviru rozšiřuje distanční výuka, nakupuje městská část také IT vybavení, to může sloužit k výuce na základních školách. Podobně plánuje také Praha 6 rozdat tablety dvaceti dětem.

Fotogalerie
6 fotografií