Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Kapela z Valašska debutuje Bramborovými hity: Koňe a Prase baví nadhledem i nástroji s příběhem

Autor: yks - 
1. září 2020
22:36

Už osm let se s přestávkami na hudební scéně pohybuje tříčlenná hudební formace z Valašského Meziříčí, která publikum baví svěžími a odlehčenými elektropopovými hity s nezaměnitelným šarmem. Jejich debutová deska Bramborové hity vyšla 1. září a kapela ho podpoří i prvním samostatným turné.

„Používám koncertní sadu bubnů Tacton, které jsou vyrobeny z papíru. Jejich přechody sloužily jako květináče a původně měly skončit rozřezané na skládce, Viktor z kotelny zachránil a zrenovoval starou baskytaru, kterou jeho dědeček získal jako ředitel průmyslovky od jednoho ze svých žáků. Lenka pak místo darovaných kláves značky Moog raději využívá tzv. samohrajek,“ říká o nástrojovém vybavení skupiny Koňe a Prase kapelník Martin Janírek.

Jeho odlehčený tón je na místě a dobře vystihuje i atmosféru, kterou kapela vytváří, když na svých koncertech a nyní nově i na vinylu a digitálně přináší publiku sympatické elektropopové hity, které vychází ze všedních situací a jednoduchých popěvků, ale mnohdy se dostanou ještě o kousek dál k tématům, které tak či onak rezonují současným světem. 

Jinak by asi řidiče a sběratele veteránů Martina Janírka (bicí, zpěv), astrofyzika a galeristu Viktora Mikuláška (basa, zpěv) a ekoložku a prodavačku Lenka Halovovou (klávesy, zpěv) dlouhých osm let existence a čtyři předchozí zmařené pokusy nepřivedly až k pokusu pátému a úspěšnému. Nyní vydávají svou debutovou desku Bramborové hity, kterou ohlásili videoklipem ke skladbě Stěhovák.

 

Debutovou desku Koňe a Prase natočili v srdci Beskyd ve spolupráci se zvukařem kapely Buty Lukášem Lukášem. V létě ve studiu Jámor ji zmixoval a zmasteroval Ondřej Ježek. Už před tím si ale získali pozornost spřátelených partiček, když vystupovali po boku známých kapel jako Midi Lidi nebo Mucha.

A jak vznikl název alba Bramborové hity? „Martin hraje na bubny, jako když se sypou brambory do sklepa. Ale stalo se, že po koncertě v Praze za ním přišel zvukař, který by prý dal ruku do ohně za to, že ho viděl, když byl na exkurzi ve fabrice na výrobu metronomů, jak podle jeho hry nastavují přesnost metronomu,“ říká basák Viktor Mikulášek s tím, že když tohle slyšel, tak se vyvrátil.

Album Bramborové hity digitálně a na vinylu vyšlo 1. září 2020 u Bumbum Satori. O čtyři dny později kapela s albem vyráží na první samostatné turné, jehož program naleznete zde. Jako předkapely zahrají Muzikant Králíček, Bert & Friends nebo Mucha.

Brněnský křest proběhne 13. října v Kabinetu MÚZ, pražský 4. listopadu v Café V lese, křest doma ve Valašském Meziříčí se uskuteční 29. prosince v M-klubu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi