Každý obor, ten váš nevyjímaje, podléhá módním trendům. Co je tedy právě teď nejvíce v kurzu?

V současné době směřují tendence k přirozenosti. Jak v oblasti obličeje, tak v oblasti prsů. Lidé nechtějí žít se stigmaty plastických operací. To znamená, že si okolí nevšimne, že na zákroku vůbec byli. To, že jsou plastiky poznat, je mýtus. Dokonale provedený zákrok plastické chirurgie se nepozná, vypadá přirozeně, jako kdyby se tak pacient nebo pacientka narodili.

Prý odmítáte až 20 % žádostí o plastiku. Jaké jsou nejčastější důvody?

Nejčastějším důvodem nedoporučení operace je skutečnost, že by daná operace neměla pro pacienta význam. Jednoduše řečeno, kdybychom se podívali na fotky před a po, tak by tam nebyl vidět prakticky žádný efekt. Často pomůže malý psychologický rozhovor a pacienti od nás odcházejí spokojení i bez operace.

Liposukce paží
Autor: scom

K vám na kliniku chodí i muži. Copak je nejčastěji trápí?

Ano, muži chodí také, ovšem pouze v pěti až deseti procentech. Nejčastěji u nich řešíme plastiku víček, korekci větších prsů (gynekomastii – pozn. red.) nebo liposukci.

Stydí se později za to, že plastiku podstoupili, nebo se tím netají?

Obecně se v dnešní době lidé za plastiku většinou nestydí a okolí o tom ví. Estetické zákroky se stávají standardem. Co bylo dříve výsadou jen hollywoodských hereček, je dnes téměř normou pro ženy v domácnosti. Společnost je tolerantní. Nepovažuje plastiku za malichernost, nebo dokonce zhýralost, je to trend, je to možnost a lidé to chápou.

Ano, komfort lidé posouvají i tímto směrem. Když jim to vylepší sebevědomí, zlepší život a udělá radost, není důvod něco nezměnit. Vaše jméno je ve světě plastické chirurgie pojem. Jak dlouho se obvykle čeká na výkon? Stojí se na vás fronta?