Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Koronavirus v těhotenství? Když se objeví příznaky, ženy končí na „jipce“, tvrdí lékaři

Autor: Darina Jíchová - 
6. září 2020
20:31

Vědci z Birminghamské univerzity pod vedením specialistky na perinatální zdraví Shakily Thangaratinamové představili výzkum týkající se těhotných žen nakažených koronavirem. Podle expertů se u nich málokdy projeví příznaky nákazy, vykazuje je méně než 50 procent. Nicméně pokud už se u nich příznaky objeví, většina nakažených těhotných vyžaduje hospitalizaci na jednotce intenzivní péči. Úmrtnost u této skupiny je srovnatelná jako u netěhotných žen, uvedl list Daily Mail.

Celá studie byla publikována v odborném časopisu British Medical Journal, Thangaratinamová zdůraznila, že výzkumy týkající se koronaviru u těhotných žen jsou neprůkazné. Žádné „zlomové“ závěry nepřinesla podle ní ani jejich práce.

Za celou dobu pandemie se světové lékařské kapacity nedokážou shodnout na tom, jak je to s koronavirem u těhotných, nicméně zdravotníci se je pro jistotu v mnoha zemích rozhodli zařadit mezi rizikovou skupinu. Thangaratinamová a její tým vycházeli ze 77 předchozích prací, někteří jejich autoři se domnívají, že těhotné nejsou až v takovém nebezpečí jako například senioři. Thangaratinamová ale upozornila na to, že jejich výzkum dokazuje, že když už se u těhotných objeví symptomy koronaviru, bude mít u nich nemoc vážný průběh.

Koronavirus zvyšuje riziko předčasného porodu

U těch těhotných žen, které budou mít příznaky nákazy, je o 62 procent větší šance, že skončí na jednotce intenzivní péče, než u jiných žen, a to bez ohledu na těhotenství. Je u nich také o 88 procent větší možnost, že budou muset být na ventilátoru. Thangaratinamová dodala, že to neznamená, že všechny těhotné ženy s příznaky skončí v nemocnici.

V rámci svého výzkumu experti z Birgminghamu zjistili, že koronavirus může vést k předčasnému porodu a zvýšit možnost toho, že novorozeně bude muset na jednotku intenzivní péče neonatálního oddělení. Během tvorby své studie odkazující na desítky předchozích výzkumů vědci pracovali s daty 11 tisíc těhotných žen. Pozitivním závěrem bylo, že jen 73 žen z tohoto počtu koronaviru podlehlo, podle lékařských záznamů měly všechny zdravotní problémy nesouvisející s nákazou.

Více ohrožené jsou ženy v třetím semestru

„Obecně jsou těhotné ženy méně riziková skupina, nicméně závěry také studie podtrhují, jaké přesně nebezpečí jim hrozí. Samozřejmě virus představuje největší hrozbu pro ženy v třetím trimestru,“ reagoval přední britský gynekolog Edward Morris. Novou studii uvítal a zároveň vyzval nastávající matky, aby se řídily vládními doporučeními. Podle státního zdravotnického systému (NHS) těhotné ženy spadají do „mírně“ ohrožené skupiny.

„Užitečnost“ studie ocenil také Edward Mullins z Královské univerzity v Londýně. „Výzkum potvrdil, že koronavirus má vliv na předčasné porody, zároveň uvedl, že těhotné ženy jsou ve stejném velkém ohrožení jako netěhotné ženy, což jsme nikdy předtím u pandemií respiračních chorob neviděli,“ vysvětlil Mullins, dodal však, že mnoho odpovědí zůstává stále nezodpovězeno.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa