Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Stýská se vám po jídle z letadla? Aerolinky ho začaly nabízet i na zemi, mají přebytky

Autor: ČTK - 
3. září 2020
07:10

Strava podávaná v letadlech není zrovna známá pro svou gastronomickou hodnotu či vyhlášená svou chutí, naopak - pro část cestujících je jídlo podávané mezi oblaky nepoživatelné. Některé letecké společnosti však s přerušením letecké dopravy kvůli pandemii covidu-19 začaly pokrmy nabízet i na zemi zájemcům, kterým se po cestování letadlem stýská, píše list The Guardian.

Letecká společnost Thai Airways už od dubna prodává vše od smažených krevet po hovězí líčka v omáčce z římského kmínu. Hongkongské aerolinky Cathay Pacific jídlo nabízejí zaměstnancům letiště a indonéský dopravce Garuda zákazníkům připravuje pokrmy na typických letadlových tácech s sebou.

Podávají ho úplně stejně jako v letadle, pochvaluje si Rubi Haliman z indonéského velkoměsta Tangerang, který si od cateringové společnosti dodávající jídlo pro Garudu objednal jídlo již čtyřikrát. „Dostaneme celý set (konzervovaného jídla),“ uvedl. Jeho nejoblíbenější je citronem ochucená rýže, k níž se servíruje omeleta s tofu, a tradiční indonéská mléčná rýže jako dezert. Jídlo podle něj chutná lépe na zemi, ale chybí mu zážitek ze stravování v oblacích.

Dopravce rozdává i pyžama z první třídy

Pokles poptávky po letecké dopravě a uzavření hranic napříč celou planetou letecký průmysl i dodavatele aerolinek tvrdě zasáhly. Na povolených letech se navíc kvůli koronavirovým opatřením nesmí často podávat jídlo.

Například společnosti GNS Nuts, která dodává oříšky pro americké dopravce American Airlines a United, zbylo přes 22 tun suchých plodů, aerolinky je však přestaly odebírat, aby na palubě letadel předešly nechtěnému kontaktu stevardů a stevardek s cestujícími. Společnost nyní své prémiové produkty určené pro první třídu prodává zákazníkům na zemi. Australský dopravce Qantas zase vytvořil pro své klienty balíčky, ve kterých společně s krémem, sušenkami a čajem nabízí nadbytečná pyžama z první třídy.

Video  Těžké léto cestovek: Papež o koronaviru, Řecku i hrozbě krachů  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa