Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tvrdý dopad krize: Bereme více peněz, přesto reálná mzda klesla. Nezaměstnanost stojí

Aktualizováno -
3. září 2020
09:56
Autor: ČTK, Mii - 
3. září 2020
09:39

Průměrná mzda v Česku ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 0,5 procenta na 34 271 korun. Zaměstnanci tak dostávali v hrubém průměrně o 160 korun více než před rokem. Po zahrnutí růstu spotřebitelských cen výdělek ale reálně klesl o 2,5 procenta, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Nezaměstnanost v srpnu se podle údajů Úřadu práce ČR nezvýšila a zůstala na červencové míře 3,8 procenta. Detaily sdělila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Vyšší pokles reálné mézdy zaznamenali statistici jen na konci roku 2013, kdy byl ale meziroční index zkreslen tehdejší daňovou úpravou. 

Analytici pokles průměrné mzdy po zohlednění inflace očekávali, a to zejména kvůli dopadům šíření koronaviru i poměrně vysokému růstu spotřebitelských cen. Obecně navíc platí, že dvě třetiny zaměstnanců v ČR na průměrnou mzdu nedosáhnou.

„Mzdový vývoj byl vysoce diferencovaný, stejně jako vývoj počtu zaměstnanců, a závisel především na síle, s jakou dopadla na jednotlivá odvětví protiinfekční opatření,“ uvedl ČSÚ. Nejvýraznější propad byl v ubytování, stravování a pohostinství, kde se mzdy snížily o 11,8 procenta. Druhý nejhorší pokles mezd, o 5,7 procenta, byl v činnostech v oblasti nemovitostí. Ve zpracovatelském průmyslu, kde pracuje téměř 1,1 milionu zaměstnanců, klesla průměrná mzda o 4,9 procenta na 32.707 korun.

„Naopak ve zdravotní a sociální péči a ve vzdělávání mzdy vzrostly v průměru o 5,5 procenta,“ podotkl ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ Dalibor Holý.

Video  „Proč v době krize rušit superhrubou mzdu, když to nešlo dřív?“ Exministr Pilný v proinvestování nevěří  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Medián mezd, tedy střední hodnota mezd, ve druhém čtvrtletí meziročně klesl o 0,2 procenta na 29 123 korun. U mužů dosáhl 31 450 Kč a u žen 26 489 Kč. Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed hodnot mezd, takže polovina hodnot mezd je nižší než medián a druhá polovina vyšší. Osmdesát procent zaměstnanců tak pobíralo podle ČSÚ mzdu mezi 14 659 Kč a 56 263 Kč.

S nezaměstnaností pomohl antivirus, říká Maláčová

Počet volných pracovních míst letos v srpnu proti červenci vzrostl o 6540 na 340 823, uvedl Úřad práce ČR. „Největší zájem je o pozice dělníků, uklízečů, řidičů nákladních aut, kuchařů a zedníků. Tři ze čtyř míst vyžadují pouze základní vzdělání,“ upřesnila ministryně.

I přes složité měsíce uplynulého půl roku trh práce v Česku podle Maláčové nadále vykazuje velmi dobrou kondici. „Stále máme nejnižší nezaměstnanost z celé Evropské unie podle aktuálních informací. Myslím si, že to je zásluha vládních opatření,“ uvedla ministryně.

Za dobrým vývojem je podle Maláčové hlavně kurzarbeitový program Antivirus a půlroční odpuštění odvodů. Důvodem je ale i to, že firmy nejdřív propouštěly agenturní pracovníky a cizince a omezily spolupráci s takzvanými dohodáři. Lidé v létě také čerpali dovolenou a absolventi vysokých škol začali později nastupovat do zaměstnání, dodala Maláčová.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo v srpnu 22 okresů. Nejvíce stoupl počet lidí bez místa v Přerově, a to o 3,5 procenta. Následovaly Praha a Most s nárůstem o 3,3 procenta.

V 55 regionech nezaměstnanost v srpnu naopak proti červenci klesla. Nejvíc na Písecku a na Jesenicku, a to o 9,3 procenta, respektive 7,4 procenta.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi