Návštěva u profíka

Pedikérky doporučují návštěvu od šesti týdnů po tři měsíce. Díky pravidelné návštěvě lze snížit riziko vzniku různých kožních a ortopedických onemocnění. Zanedbání péče může vést k rozvoji bolestivých a nehojících se prasklin na patách, k zarůstání nehtů, bolesti zad či nevratným deformitám chodidla. U diabetiků pak k rozvoji diabetické nohy.

Pozor na otoky

„Otoky, brnění, křeče a další nepříjemné pocity v oblasti nohou mohou signalizovat počínající žilní onemocnění,“ říká praktická lékařka MUDr. Jana Vojtíšková a dodává:

„Pokud přijde pacient včas, může se průběh zpomalit a příznaky zmírnit. Jinak se otoky a metličky mohou změnit v křečové žíly a poté v trvalé otoky. Konečně posledním stadiem onemocnění je bércový vřed.“

Domácí péče

Návštěvu pedikérky byste měli pravidelně kombinovat s domácí péčí. Pozor si však dávejte na správný postup a vyvarujte se základních chyb, kterými jsou provádění domácí pedikúry nasucho nebo špatné zastřihávání nehtů.

Jak na to

Nohy by se měly alespoň na 10 minut namočit do vodní lázně, následně osušit. Teprve pak odstranit zrohovatělou kůži pemzou, vyhladit povrch chodidel peelingem, zastřihnout nehty do rovného tvaru a důkladně promazat hydratačním krémem či pěnou.

Výbornou prevencí proti otokům je osvěžující masáž střídavě studenou a teplou vodou. Nezapomeňte skončit vždy studenou vodou. 

Oteklé a těžké nohy dokážou potrápit v teplém počasí.
Autor: scom, ara

Postup při masáži

◆ Měla by být prováděna od chodidel vzhůru na stehna ve směru žilního oběhu.

Procedura spočívá v jemných krouživých pohybech, které uleví oteklým nohám.

◆ Nohy masírujte pomocí prstů, dlaní i předloktí a ideálně každý den.

Fotogalerie
3 fotografie

Video
Video se připravuje ...

Domácí pedikúra krok za korkem Adam Balažovič