Desítky podvedených napříč republikou má na svědomí zatím neznámý člověk. Ten se vždy nabourá do facebookového profilu a jedná jménem skutečného majitele. „Následně osloví seznam přátel přes aplikaci, která slouží ke komunikaci mezi uživateli, a žádá po nich jejich telefonní číslo. Naprostá většina oslovených, tak učiní a své telefonní číslo svému ,příteli' odešle,“ popsala policejní mluvčí Violeta Siřišťová. 

Dotyčný pak začne se smyšlenou legendou - právě prý probíhá soutěž o dovolenou či večeři, na telefonní číslo přijdou zadávací kódy, které je údajně potřeba zaslat zpět. „Bohužel se nejedná o obyčejné SMS, ale m-platby, za které si operátor účtuje poplatek. Neznámý pachatel podvodné m-platby provádí za uskutečněné nákupy nehmotných produktů ve prospěch například herních portálů,“ uvedla mluvčí

Policisté vyzývají veřejnost, aby v žádném případě nikomu citlivá data, jako jsou autorizační kódy, PIN k platebním kartám a další, neposílala. V hlavním městě se neznámému grázlovi povedlo zatím napálit víc než desítku lidí.

Podívejte se, jak zaslané SMS vypadají:

Fotogalerie
4 fotografie