Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Střídání u moci se v KLDR nekoná. Podle zběha může být „princezna“ ráda, že žije

Autor: Darina Jíchová - 
6. září 2020
18:57

Podle jihokorejského deníku Čoson Ilbo severokorejský diktátor Kim Čong-un zuří, rozčílily ho zprávy, které přinesla zahraniční média o tom, že jeho mladší sestra Kim Jo-čong se chystá převzít moc v zemi. Politická hvězda mladé Kim nepochybně stoupá a experti ji vidí jako bratrovu nejpravděpodobnější nástupkyni, pokud by se potvrdily spekulace o jeho špatném zdraví. Jihokorejci rovněž zaznamenali, že se Kim už přes měsíc neukázala na veřejnosti. „Aby ne, Kim Čong-un je paranoidní a pomstychtivý, zabil by vlastní sestru,“ zhodnotila žena, které se podařilo z KLDR utéct.

Kim Jo-čong byla podle reportérů Čoson Ilbo naposledy spatřena 27. července, podle snímků zveřejněných severokorejskou agenturou KCNA chyběla i na několika důležitých schůzích politbyra. Experti na KLDR se domnívají, že se „ve vlastním zájmu“ stáhla do ústraní poté, co se o ní začalo psát jako o bratrově pravé ruce a de facto „druhé nejmocnější postavě režimu“.

„Zvýšený zájem o Kim Jo-čong a její rostoucí, řekněme, popularitu by mohl vést k jejímu tvrdému pádu,“ řekl deníku Čoson Ilbo odborník na KLDR Nam Sung-wuk. „V minulosti jsme viděli, že každý, kdo byl označen jako druhý nejmocnější, záhy o svou pozici, ne-li život přišel,“ vysvětlil Nam. Dodal, že je nejpravděpodobnější, že Kim sama „udělala krok vzad, aby neohrožovala bratrovu pozici“.

„Kim rozhodně není na umření“

Yeonmi Parková, které se z KLDR podařilo v roce 2007 přes Čínu a Jižní Koreu utéct až do amerického Chicaga, se domnívá, že zprávy o diktátorově nahnutém zdraví jsou „buďto nafouknuté, nebo úplně vymyšlené“. „Každého vidí jako hrozbu, i vlastní sestru, vzpomeňme na jeho nevlastního bratra,“ prohlásila Parková a  narážela na spekulace, že Kim Čong-un je za atentátem na Kim Čong-nama, který byl v roce 2017 otráven v Malajsii.

„Pořád mám v Koreji rodinu a známé, kteří mi říkají, co se doma děje. Shodují se na tom, že se žádná změna ve vládě nekoná a Kim Jo-čong moc nad zemí rozhodně v nejbližší době přebírat nebude. Kim Čong-un to má všechno pevně ve svých rukou,“ vypověděla Parková.

„Kim Čong-un je plně u moci a rozhodně není na umření,“ řekla s odkazem na svoje zdroje z KLDR. „Podle mého názoru, kdyby na tom byl opravdu špatně, tak oficiálně oznámí, že se jeho sestra stane jeho nástupcem, ale to se zatím neděje. V Severní Koreji se dodržuje hierarchie, není to jako v USA, kde se kdokoliv může ujmout vlády. Máme svoje tradice,“ navázala Parková.

Kim se zbavil bratra i strýce

„Nikdo by Kim Jo-čong nerespektoval, kdyby se jednoho dne rozhodla uzurpovat bratrovu pozici. Čekala by ji poprava, viděli jsme to už v minulosti. Dvě moci v KLDR nemůžou koexistovat. Nepamatujete si snad, jak se Kim Čong-un zbavil svého strýce?“ Parková připomněla osud Čang Song-tcheka.

Čang zastával v době vlády Kimova otce ty nejvyšší posty, oficiálně byl místopředsedou Komise národní obrany, během Kim Čong-ilovy nemoci byl ale v podstatě hlavou státu. Krátce po Kimově nástupu byl ale z postu sesazen a očerněn. Následně obviněn z vlastizrady a společně se svými nejbližšími spolupracovníky v roce 2013 popraven, stejný osud potkal i jeho širší rodinu.

„Kim Čong-il strávil léta přípravou svého nejmladšího syna, od začátku dával všem straníkům jasně najevo: Tohle je můj syn, on bude vládnout téhle zemi. Kim Jo-čong je stále naživu, protože si je její bratr vědom toho, že ho reálně o jeho funkci připravit nemůže,“ objasnila Parková.

BoziMilda ( 6. září 2020 20:29 )

Takže stačí psát postupně o lidech z Čuníkova okolí, že jsou jeho pravou rukou a on si je vymlátí jak králíky. Nakonec tam zůstane sám.

Zobrazit celou diskusi