Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tátovi dvou dětí Lukášovi (40) záhadně rostly části těla: Nádor odhalil vzácnou chorobu

Autor: ula - 
4. září 2020
05:25

Lukáš (40), táta dvou dětí, byl vždycky, jak se lidově říká, "kus chlapa". Vysoký a mohutný, jak sám říká, přišlo mu to normální, vzhledem k tomu, že jeho předci byli podobného vzrůstu. Časem se mu ale začal měnit vzhled. Před dvěma lety si Lukáš zašel na vyšetření, kvůli vysokému krevnímu tlaku. Elektromagnetická rezonance odhalila velký nádor na podvěsku mozkovém. Ten byl ale již pokročilým příznakem vzácného onemocnění - akromegalie.

Akromegalie je onemocnění způsobené nadměrnou sekrecí růstového hormonu, kterou vyvolává nádor podvěsku mozkového. Projevuje se typicky zvětšováním koncových částí těla (uší, nosu, rtů, dolní čelisti, nadočnicových oblouků, charakteristické je zvětšení paty). Choroba postupně ovlivňuje fungování celého organismu, pacienty trápí bolesti hlavy, zad a kloubů, mají postižené srdce a cévy, vysoký krevní tlak, cukrovku.

Ročně se objevují 2-4 nové případy tohoto vzácného onemocnění na 1 milion obyvatel. Odhaduje se, že v Česku žije 600-800 pacientů, u kterých byla akromegalie diagnostikována. Problém je, že choroba se často odhalí pozdě, řadu let od prvních příznaků, kdy už došlo k nevratným změnám na řadě orgánů.

Stejně ani Lukáš netušil, že by nějakou vzácnou chorobu mohl mít.

Změny vzhledu a selhání ledvin

Podle MUDr. Michala Krška,  přednosty III. interní kliniky – kliniky endokrinologie a metabolismu VFN v Praze, která je největším centrem pro pacienty se vzácnými hormonálními onemocněními v Česku, je Lukáš typickým příkladem průběhu akromegalie. „Podařilo se nám vystopovat, že se u něj první příznaky objevily asi o 10 let dřív.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.