Centrum se otevřelo minulý týden v místní bývalé kotelně na náměstí Osvoboditelů. Vznik nového centra podpořil starosta Radotína Karel Hanzlík (ODS). „Sami jsme zažili agresi východních sousedů, kdy svět jenom přihlížel, jak je naše země okupována. Proto jsem rád, že jsme mohli organizaci a ukrajinskému lidu podat pomocnou ruku alespoň v této podobě a nabídnout jí prostor pro zřízení tohoto centra,“ řekl při otevření.

To, že zde něco takového  vzniklo, ocenil i ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis, který se s radotínským starostou shodl na tom, že v Česku je stále mnoho politicky vlivných lidí zastávajících proruskou ideologii a řada lidí se nechá ovlivnit propagandou namířenou proti Ukrajině. Rusko sice nikdy oficiálně do konfliktu nevstoupilo, ale podle řady zahraničních pozorovatelů se separatisty v Donbasu podporuje.

Centrum pro veřejnost

Důležitou osobou a srdcem celého centra je Petr Oliva, který humanitární pomoc směřující na východ Ukrajiny organizuje už pět let. Ten chce v centru nejen sbírat humanitární pomoc, ale přál by si, aby sloužilo jako centrum, kde se mohou lidé o stále probíhajícím konfliktu dozvědět informace.

Na Ukrajinu se rozhodl vozit pomoc chvíli po vypuknutí konfliktu, který začal anexí Krymu Ruskem. Sám má ukrajinskou babičku a původně chtěl sám jít bojovat. „Došlo mi, že na to je potřeba někoho, kdo je lépe připravený. A taky mi došlo, že je lepší lidem pomáhat, než je zabíjet. To byl ten první impuls,“ říká v rozhovoru na webu My a Ukrajina.

Lidem postiženým konfliktem vozí například oblečení, školní potřeby pro děti nebo zdravotnický materiál. V posledních dnech například mohli lidé jeho organizaci přispět před začátkem školního roku právě na školní potřeby. Oliva se za frontovou linii vydal už šestkrát.

Pomoc hledal po celé Praze

Sklad, kde by mohl humanitární pomoc ukládat mu už delší dobu chyběl. Nezisková organizace si nemohla dovolit platit nájem v komerčních prostorách. „Obeslal jsem všechny obecní úřady v Praze, napsal jsem všem starostům, co děláme, jak to děláme, jak to dlouho děláme, proč to děláme a jestli by nějaké vhodné prostory neměli. Další den mi poslal mail starosta tady z Radotína. A tam bylo napsáno, že nám rádi pomůžou, a kontakt na vedoucího stavebního odboru, který to se mnou všechno projednal. S ním jsem se sešel a dostal jsem klíče,“ popsal, jak se mu podařilo získat prostory v Radotíně. Výhoda toho, že má vlastní prostory vidí i v tom, že tu může přivítat návštěvy a ukázat lidem, co dělá. Rád by zde ještě vybudoval menší expozici věnovanou historii konfliktu na východě Ukrajiny.

Fotogalerie
9 fotografií