„Na aukci Klubu přátel dětí DD nejsem poprvé. Dvakrát jsem měl tu čest zde hrát a potřetí se sem rád vracím jako dražitel. S manželkou Barborou jsme oba velcí milovníci umění. Kdykoliv vyrazíme někam do zahraničí, galerie a výstavy jsou nedílnou součástí našeho programu. Tato konkrétní aukce je pro mě obzvlášť důležitá, protože výdělek jde na dobročinné úděly. Dětem, které měly tu smůlu, že skončily v dětském domově, je třeba pomáhat, jak to jen jde,“ okomentoval svou opětovnou účast známý houslista Pavel Šporcl, který přišel s manželkou, herečkou Barborou Kodetovou.

Ze známé umělecké rodiny Kodetů na aukci nebyla sama. Její strýc, akademický malíř Kristian Kodet na slavnostním večeru věnoval do dražby jeden ze svých obrazů. Pavel Šporcl nejen usedl do publika jako dražitel a statečně bojoval až do hodně vysokých částek, jedna ze svěřenkyň jeho agentury Šporcl Arts agency s.r.o. sopranistka Jana Šrejma Kačírková zahájila večer svým obdivuhodným pěveckým vystoupením.

Celkem se vybralo úctyhodných 882 000 Kč. A celý výtěžek se použije na podporu dětí a dospívajících z dětských domovů ve všech oblastech osobnostního rozvoje, na výchovné a vzdělávací programy, na sportovní a umělecké aktivity. Část výtěžku připadne organizacím starajícím se o matky s handicapovanými dětmi, ale i dětem ze sociálně slabých rodin. Dále také peníze pomohou zafinancovat projekty Dům na půli cesty a Domov, oba fungující jako mezikrok mezi dětským domovem a běžným občanským životem.

„Děti jsou v období, kdy musejí opustit dětský domov, velice zranitelné. Zajištěním bydlení v běžném bytě se dospívajícím z dětských domovů snažíme usnadnit integraci do společnosti. Mnozí naši svěřenci nemají rodiny, do kterých by se mohli vrátit, proto je důležité, aby se o sebe zvládli postarat sami. Ze zkušenosti víme, že tahle možnost částečně osamostatněného bydlení dětem velmi svědčí. Během předchozích dvanácti ročníků se nám již podařilo vybrat 8 milionů,“ představila projekt Klubu přátel dětí DD jedna z jeho zakladatelek a nynější předsedkyně spolku Milada Karasová.

Fotogalerie
12 fotografií