Na svobodu chtěl první český „džihádista“ už loni, to u lounského okresního soudu neuspěl. „Resocializace u odsouzeného ještě zcela neproběhla. Na otázku, zda by v případě propuštění na svobodu dál praktikoval islámské náboženství a řídil se koránem, odpovídal neurčitě a nejasně,“ uvedla před rokem soudkyně lounského soudu při zdůvodnění zamítavého stanoviska.

Teď ale Silovský bez šance není. „O jeho žádosti rozhodneme poté, co znalci posoudí, zda došlo k jeho nápravě,“ uvedla podle serveru Novinky.cz předsedkyně senátu Adéla Baranová.

Chce žít normálně

Posudek mají vypracovat stejní odborníci jako v přípravném řízení, aby lépe posoudili, jestli se odsouzený dostatečně napravil. „Už žádnou víru nepraktikuji, chci žít normální život. Mám zajištěnou práci, chtěl bych si doplnit vzdělání,“ tvrdil Silovský s tím, že pomýšlí i na založení rodiny. 

Cíl: Islámský stát

Záměr posílit řady bojovníků Islámského státu se provalil před čtyřmi lety. To Silovského vrátili do Čech policisté z letiště v tureckém Istanbulu. Přiznal se jim totiž, že se chtěl v Sýrii přidat k IS. Doma ho pak zadržela česká policie a byl obviněn z přípravy teroristického útoku.

„Policii uvedl, že se v Sýrii chtěl po výcviku v táboře IS zapojit do bojových akcí a zabíjet nepřátele IS,“ řekl při jednání u Krajského soudu v Plzni státní zástupce Jakub Kubias. V Plzni dostalSilovský tři a čtvrt roku, odvolací Vrchní soud v Praze verdikt zpřísnil na šest let. Dovolání zamítl Nejvyšší soud.

VIDEO: Jan Silovský u odvolacího Vrchního soudu v Praze v květnu 2017.

.

Fotogalerie
4 fotografie