Socha na Vítězném náměstí měří asi tři metry a váží přibližně tři tuny. Jejím autorem je sochař Michal Gabriel. Autor sochu městské části zdarma zapůjčil při příležitosti 100. výročí symbolického vzniku městské části. To připadá právě na pátek 4. srpna, jak uvedla radnice na svém webu. Praha 6 sochu na náměstí plánuje vystavovat půl roku. O případném dalším využití díla městskou části se bude jednat, uvedl mluvčí Prahy 6 Jiří Hannich.

Gabriel je autorem i dalších soch umístěných v parcích v Praze 6. Z jeho dílny pochází sochy bronzových koní, které zdobí fontánu umístěnou v Šabachově parku v Dejvicích, nebo socha Cyklot, umístěná v galerii pod širým nebem v parku na Hadovce, který vznikl v roce 2004.

Marie Terezie

U Prašného mostu se nyní instaluje socha Marie Terezie. Na místě byl položený podstavec z odlehčeného betonu a jádro sochy, které bylo naplněno speciální polymerní směsí. „V příštích dnech bude na tělo sochy nasazená hlava a autor sochy Jan Kovářík dokončí poslední úpravy a retuše,“ uvedl Hannich.

Vytvoření sochy rakouské panovnice a české královny Marie Terezie plánuje městská část od roku 2013. Tehdy vypsala architektonickou soutěž na podobu sochy, jejíž výsledky byly oznámeny v dubnu 2014. Následně se projekt zdržel v důsledku voleb a v roce 2016 začalo proti stavbě protestovat několik stovek lidí, kteří podepsali petici. Kritizovali především umístění sochy do parku, kde v roce 1942 padl člen protinacistického odboje Václav Morávek. Petenti výtku proti stavbě pomníku doručili na radnici s obdobnými argumenty i loni. Naopak monarchistická strana Koruna Česká poslala starostovi Ondřeji Kolářovi (TOP 09) otevřený dopis na podporu záměru.

Sochu představí Praha 6 na oficiálním odhalení, které by se mělo podle Hannicha konat 20. října, tedy v den, kdy roku 1740 Marie Terezie nastoupila na rakouský trůn.

V budoucnu by v Praze 6 měl stát i památník osvobození Prahy na konci druhé světové války. Městská část na něj plánuje vypsat výtvarnou soutěž. Památník by měl být umístěný v pražském Bubenči na náměstí Interbrigády. Radnice naopak nechala odstranit sochu maršála Koněva.

Fotogalerie
3 fotografie