„Vím, jaké to je. Když se těšíte na potomky a nevíte při tom, zda budou živé a zdravé. Bála jsem se dost o dcerky, byl to obrovský strach, když nevíte, co jak bude nebo nebude. Až holky přinesly z inkubátoru, přišla euforie,“ vzpomíná Helenu Valo.

Když se Klárka a Adélka narodily, vážily 1,8 a 1,9 kilogramů. „Byly úplně malinkaté, prostě dětičky do dlaně. Dnes se to už považuje za normální váhu, do života přichází i jen půlkiloví novorozenci,“ dodala.

Porod a starost o dcery nasměrovaly i její profesní kariéru. Otevřela si obchod po dvojčátka, kde ráda poradí nastávajícím i stávajícím rodičům. K tomu se angažuje v neziskovém sdružení Nedoklubko, které se stará o rodiny předčasně narozených dětí.

 

Běh pro "kulíšky"

Pro »kulíšky« pořádají Polanského charitativní běh, při kterém se setkají rodiny se zdravotníky a lékaři, kteří je opečovávali a přivedli na svět. „Dětem šijí desítky šikovných žen bodýčka na jejich malinkaté velikosti 44 až 48,“ usmívá se Valo.

Charitativní běh se měl odehrát v dubnu, to však nebylo možné kvůli koronavirovým opatřením. Poběží se proto tuto sobotu v Polance nad Odrou. Trať pro vytrvalce má 10 kilometrů, pro ostatní 2,7 kilometru. Děti si mohou vybrat z tratí na 400 metrů či 800 metrů, a k mání budou oblečky nadšených šiček-amatérek.

„Atmosféra běhu je úžasná, zcela mě pohltila. Tam to funguje tak, že kromě běhu prodáváme za stovku oblečky, které si kupují rodiče »kulíšků«. Připojují k nim optimistické vzkazy, a společně s výtěžkem z prodeje je posílají miminkám v inkubátorech,“ říká Valo.

Do výroby bodýček se pustily i šikovné dámy z Ostravy, Šenova, Děčína, Litoměřic a Valašské Bystrice.

 

Nedonošených miminek jsou stovky

Počty předčasně narozených miminek jsou vysoké. „V Městské nemocnici Ostrava to bylo vloni přesně 334 »kulíšků« z celkového počtu 1 455 porodů. Letos aktuálně z počtu 888 se jedná o 111 porodů,“ potvrdila mluvčí Andrea Vojkovská.

V péči zdravotníků Oddělení neonatologie Fakultní nemocnice Ostrava je to ročně okolo 500 předčasně narozených miminek. „Letos se ve FNO narodilo 453 dětí předčasně, tedy před ukončeným 37. týdnem těhotenství. Z tohoto počtu mělo 79 dětí porodní hmotnost pod 1500 gramů,“ uvedla mluvčí Petra Petlachová.

Pro další pomoc rodinám předčasně narozených dětí vznikl na jaře tohoto roku Nadační fond Kulíšek nedonošeným dětem při Fakultní nemocnici Ostrava. 

VIDEO: Ve FN Brno došlo ke světově unikátnímu porodu. U mozkově mrtvé ženy (†27) lékaři udrželi 117 dní těhotenství, narodila se zdravá holčička. 

Fotogalerie
6 fotografií