Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Evakuace 200 tisíc lidí a obavy. K Japonsku se řítí „Bůh moře“, krátce po jiném tajfunu

Autor: ČTK - 
6. září 2020
15:26

Více než 200 000 lidí se musí v částech Japonska evakuovat kvůli blížícímu se tajfunu Haishen. Informoval o tom zpravodajský web BBC. Živel zatím přinesl na jižní ostrovy silný vítr a déšť. Místy podle agentury AP strhával střechy a zanechával domácnosti bez proudu. Meteorologové očekávají, že v průběhu dnešního dne bude dál sílit a posouvat se na sever. Na Korejský poloostrov by měl dorazit v pondělí. Jižní Korea již vydala nejvyšší tajfunovou výstrahu.

Haishen přichází pouze několik dní po tajfunu Maysak, který patřil k nejsilnějším za poslední roky. Sílu očekávaného deště meteorologové podle AP přirovnali k vylití kýblu plného vody na hlavu. Úřady před tajfunem obyvatele Japonska varovaly s předstihem několika dní a vyzvaly je, aby si zajistili dostatečné zásoby potravin a vody.

Vylití z koryt podle úřadů hrozí u několika řek na hlavním jihozápadním ostrově Kjúšú. Na televizních záběrech z Kjúšú kamery zachytily lidi, kteří se před očekávaným zesílením větrů večer uchýlili do tělocvičen. Úřady uvedly, že evakuovaní musí dodržovat bezpečné rozestupy kvůli koronaviru.

Tajfun Haishen (Chaj-šen), což čínský znamená Bůh moře, podle japonského meteorologického ústavu provází vítr o rychlosti až 162 kilometrů za hodinu poté, co již udeřil na Okinawu a ostrov Amami Ošima. Úřady na Amami Ošima vyzvaly k evakuaci a vydaly výstrahy před vlnobitím, silným deštěm a blesky.

6000 kusů dobytka skončilo v moři

Kvůli tajfunu byly v západním Japonsku zavřeny fabriky, školy a podniky. Zrušeny byly také stovky letů a přerušen byl také provoz vlaků. Japonský meteorologicky ústav uvedl, že pravděpodobně nevydá nejvážnější tajfunovou výstrahu, vyzval ale obyvatele k co největší patrnosti. V nízko položených oblastech, zejména kolem ústí řek, podle šéfa úřadu hrozí záplavy.

Úřady statisícům lidí doporučily, aby se evakuovali do obecních center a škol. To se podle BBC týká například všech 36 600 obyvatel města Goto v prefektuře Nagasaki, kde tajfun může udeřit přímo. Podle místních médií se někteří lidé rozhodli tajfun přečkat v místních hotelech, aby snížili riziko nákazy koronavirem.

Pohyb Haishenu se podobá tajfunu Maysak, který zasáhl Japonsko před několika dny, desítky lidí zranil a zanechal tisíce domácností bez proudu. Nákladní loď převážející 43 členů posádky a skoro 6000 kusů dobytka z Nového Zélandu ztroskotala nedaleko japonských břehů. Objeveno bylo jedno tělo a dva lidé byli zachráněni. Pátrání však muselo být kvůli Haishenu přerušeno.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi