Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Blond tvář opozice zmizela. A padlo varování před odevzdáním se Lukašenka Rusům

Aktualizováno -
7. září 2020
22:24
Autor: ČTK - 
7. září 2020
13:00

V Bělorusku při protestu proti prezidentovi Alexandru Lukašenkovi policie zatkla 633 lidí. Běloruský server tut.by oznámil zadržení členky vedení opoziční koordinační rady Maryje Kalesnikavové. Znepokojení nad vývojem v Bělorusku dala najevo diplomacie EU, Německo i Litva. Její ministr zahraničí dokonce varoval před tím, že se kritizovaný Lukašenko vzdá nezávislosti Běloruska na Rusku.

Bělorusové protestují od srpnových prezidentských voleb, po nichž úřady prohlásily za vítěze Lukašenka. Opozice výsledek považuje za zmanipulovaný, prezident však podvody popírá. V neděli se konala mohutná demonstrace v Minsku a protestovalo se i v dalších městech; policie v metropoli zatýkala a blokovala centrum města.

„Včera (v neděli) bylo předvedeno k výslechu 633 lidí kvůli porušení zákona o účasti na masovém shromáždění,“ oznámilo dnes ministerstvo vnitra. Ze zatčených zůstává ve vazbě 363 lidí, jejichž případy bude řešit soud.

Demonstrace neutichají

„Včera (v neděli) bylo předvedeno k výslechu 633 lidí za porušení zákona o účasti na masovém shromáždění,“ oznámilo dnes k nedělním událostem ministerstvo vnitra. Ze zatčených zůstává ve vazbě i dnes 363 lidí, jejichž případy bude řešit soud.

Podle tiskových agentur pochodovalo Minskem v neděli až 100.000 lidí a počet zatčených byl největší od začátku protestů. Na videozáběrech bylo vidět muže v kuklách a v civilu ozbrojené obušky a pronásledující demonstranty v centru města, informovala agentura AFP. Větší protesty se konaly i v Grodnu nebo Brestu.

V Bělorusku pokračují protesty proti prezidentu Lukašenkovi, (6. 9. 2020). V Bělorusku pokračují protesty proti prezidentu Lukašenkovi, (6. 9. 2020). | Reuters

AFP píše, že Lukašenko, který je u moci 26 let, nejeví ochotu k dialogu a usiluje o podporu Moskvy. Úřady minulý týden znásobily zatýkání v reakci na mobilizaci studentů. Nejprudší střety se odehrály bezprostředně po volbách, jež se konaly 9. srpna. O život přišli tři lidé, několik desítek osob bylo zraněno a od té doby k výslechu předvedeno na 7000 lidí.

Server tut.by s odvoláním na svědka napsal, že neznámí lidé dnes zadrželi v Minsku Kalesnikavovou a odvezli ji v dodávce pryč a že Kalesnikavová nezvedá telefon. Spolupracovníci této opoziční vůdkyně podle agentury Reuters zprávu ověřují. Běloruská policie původně oznámila, že ověřuje informaci, že Kalesnikavová byla unesena, uvedla agentura RIA Novosti.

Interfax později uvedl, že běloruská policie zatčení Kalesnikavové popřela. Její spolupracovníci z opoziční koordinační rady však podle Interfaxu oznámili, že se nemohou spojit nejen s touto političkou, ale také s dalšími dvěma členy rady. „Kde jsou a co s nimi je, není známo,“ citoval Interfax člena vedení rady Pavla Latuška.

Opoziční kandidátka z prezidentských voleb Svjatlana Cichanouská dnes ze zmizení Kalesnikavové obvinila běloruské úřady. Vedení země se tak podle ní snaží překazit aktivitu opozice.

„Režim ukazuje, že jedná pouze prostřednictvím zastrašování,“ uvedla Cichanouská, podle níž únos trojice je pokusem narušit aktivitu koordinační rady. Tu opozice vytvořila ve snaze usnadnit předání moci v zemi. „Ale toto nás nezastaví. Čím víc nás budou zastrašovat, tím víc budou lidé chodit do ulic,“ prohlásila dnes podle své tiskové služby Cichanouská, která se uchýlila do Litvy.

EU: V Bělorusku pokračuje útlak

Evropská unie je znepokojena pokračujícími represemi a zastrašováním obyvatel svévolným nebo politicky motivovaným zatýkáním, řekl dnes mluvčí šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella.

V zemi podle něj „pokračuje útlak vůči civilnímu obyvatelstvu, pokojným demonstrantům, politickým aktivistům a lidem, kteří vyjadřují svůj názor a chtějí, aby byl slyšet jejich hlas“.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas vyzval běloruské vedení k okamžitému vysvětlení zmizení Kalesnikavové a také k propuštění všech politických vězňů. „Pokračující zatýkání a represe, také a především vůči členům koordinační rady, nejsou přijatelné,“ řekl Maas v rozhovoru s deníkem Bild. Spolková vláda podle něj v EU naléhavě pracuje na sankčním balíčku vůči běloruskému režimu. „Pokud pan Lukašenko nezmění svůj kurz, budeme v EU reagovat,“ dodal Maas.

Litva: Lukašenko se vzdá nezávislosti na Rusku

Padají však obavy, že by Lukašenko mohl změnit kurz jinak - tváří v tvář masovým demonstracím by mohl vzdát nezávislosti své země a přistoupit na hlubší integraci s Ruskem, varoval dnes litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius.

Ruský prezident Vladimir Putin dlouhodobě usiluje o užší vazby s Běloruskem v rámci svazového soustátí a tento záměr zopakoval naposledy minulý měsíc. Lukašenko to dosud odmítal a obviňoval Moskvu, že chce jeho zemi pohltit.

„(Rusko) nyní rychle dokončí to, co nebylo schopno udělat za 20 let. A to je velice znepokojivé,“ řekl Linkevičius v litevské televizi. Integrační proces mezi dvěma bývalými sovětskými republikami „lze stěží zastavit“, dodal s tím, že Lukašenko pro takový krok nemá „morální ani politické ospravedlnění“.

Lukašenko mluvil o společné vlasti s Rusy

Putin koncem srpna oznámil, že na Lukašenkovu žádost vytvořil „zálohu“ bezpečnostních sil, která by měla zasáhnout v Bělorusku, pokud by se tamní situace vymkla kontrole. Lukašenko, který ještě nedávno vyčítal Moskvě údajné ekonomické křivdy, na oplátku na veřejnosti podle listu Kommersant hovořil o rusko-běloruském bratrství a o „společné vlasti dvou národů, sahající od Brestu po Vladivostok“.

AVATAR ( 8. září 2020 08:02 )

Babochlap !

AVATAR ( 8. září 2020 08:01 )

provokaterka ( 8. září 2020 02:35 )

Babochlap?

PPP150W ( 7. září 2020 23:59 )

Nejlépe všechny postřílet, že?

PPP150W ( 7. září 2020 23:56 )

Ano, jít a vyšetření na psychiatrii.

Zobrazit celou diskusi