Již před 2. světovou válkou nebyl život v těžkých pohraničních podmínkách žádný med. Jenže tehdy tam vládla pospolitost. Všichni věděli, že nejdůležitější je zasadit, sklidit úrodu, přežít zimu a vychovat děti. Vše se ale hroutí s nástupem Hitlera. Lidé si přestávají důvěřovat a pomáhat, jako velký problém náhle vyvstává jejich národnost - kdo je Čech, Němec či Rakušan.

Předlohou se stal masakr Němců v Tušti

Mezi vesničany se vznáší zásadní otázky: Kdo je padouch a kdo hrdina? Kdo je slušný člověk a kdo udavač a zločinec? Komu lze věřit a koho se naopak obávat? Kdo ze sousedů je spojenec a kdo nepřítel? A v takové kritické situaci se z některých lidí mohou stát i vrazi! Válkou však doba hněvu plná zášti, nenávisti a vzájemného podezíraní nekončí - pokračuje nástupem komunismu...

Drsný snímek Bohdan Sláma volně natočil podle 75 let starých skutečných událostí v pohraniční oblasti Vitorazska, jíž zmítalo napětí mezi českou a německou komunitou, které vyvrcholilo masakrem ve vsi Tušť u Suchdola nad Lužnicí. Rukou sousedů při něm koncem května 1945 zemřelo 14 vesničanů, kteří se před válkou přihlásili k německé národnosti.

Kdy bude premiéra?

Předpremiéra filmu se uskutečnila 4. září 2020 v Suchdole nad Lužnicí. Přišlo na ni i několik pamětníků takzvaného Tušťského masakru. Do českých kin můžete na Krajinu ve stínu vyrazit již od 10. září.

Scénář k snímku napsal Ivan Arsenjev. Uvidíte v něm plejádu známých herců, jako jsou Magdaléna Borová, Stanislav Majer, Barbora Poláková, Pavel Nový, Petra Špalková, Zuzana Kronerová, Robert Mikluš, Ondřej Malý, Tomáš Jeřábek, Halka Třešňáková či Marek Taclík. Herečka a zpěvačka Poláková k filmu nazpívala populární německý šlágr Bei mir bist du schön.

Video
Video se připravuje ...

První záběry: Historický epos Bohdana Slámy se vrací do období války Bontonfilm