Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Německý epidemiolog chce zakázat domácí večírky na tři roky. Britům už hrozí tučné pokuty

Autor: Darina Jíchová - 
8. září 2020
09:50

Přední německý epidemiolog Hendrik Streeck se vyslovil za to, aby domácí večírky a „další supersemeniště“, jako jsou větší společenské a kulturní události, byly zakázány. Streeck mluví dokonce o tom, že takový zákaz by mohl platit až do roku 2023, dokud koronavirus úplně nezmizí, nebo dokud nebude objevena účinná vakcína. Ve Velké Británii policie už začala bojovat proti párty, které jsou pořádány bez povolení, jejím organizátorům hrozí pokuta téměř 300 tisíc korun, uvedl list Daily Mail.

„Koronavirus nemizí a jen tak nezmizí,“ varoval Streeck. Německý epidemiolog rovněž upozornil na místa, kde se koronavirus hojně šíří, jako domácí večírky, rodinné oslavy, události jako svatby, firemní párty, festivaly, nelegální párty apod. Zmínil se až o tříletém zákazu takovýchto akcí, v souvislosti s regionálním růstem nakažených.

Policie ukončila ilegální párty v Thetfordském lese na východě Anglie. Policie ukončila ilegální párty v Thetfordském lese na východě Anglie. | Reuters

Expert: S koronavirem se musíme naučit žít

„Koronavirus se stal nedílnou součástí našeho života. Bude tu s námi nejméně ještě tři roky a my musíme najít způsob, jak s nákazou takového typu žít,“ sdělil Streeck novinářům. Dodal také, že on a ostatní epidemiologové neustále probírají způsoby, jak zabránit dalšímu šíření nákazy. Jedním z možných řešení by podle něj byl zákaz večírků.

„Víme, že sociální distancování, zákaz shromažďování ve větším počtu osob a nošení roušek má pozitivní efekt na snížení šíření infekce. Tato jednoduchá opatření nám mohou pomoct porazit koronavirus,“ uvedl epidemiolog, který vede tým specialistů v Heinsbergu. To je jedna z nejhůře postižených oblastí v Německu.

Vakcína problém nemusí vyřešit

„Ano, vakcína může být odpovědí na náš problém, ale jistě to nevíme. Vakcínu mít pravděpodobně budeme, ale až příští nebo přespříští rok,“ pokračoval Streeck. Problematice večírků a nelegálních „megapárty“ čelí také Británie, kde úřady přijaly tresty pro organizátory těchto akcí. Hrozí jim pokuta ve výši 295 tisíc korun.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa