Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Poslední rozloučení s Janou Čechovou (†50), kterou údajně zabil sprej na mušky: Syn Vládík se dlouho držel

Autor: Tomáš Koníček - 
8. září 2020
05:01

Krátký proslov řečníka, šest písní a potoky slz… Nejbližší rodina a přátelé se na Olšanských hřbitovech rozloučili s chovatelkou dobrmanů Janou Čechovou (†50), která zemřela zřejmě po vdechnutí volně prodejného přípravku na hubení hmyzu. Na rakvi byl věnec od syna Vládíka (6), kolem ní pak od maminky, sourozenců a partnera.

Příbuzní a přátelé Jany stále nedovedou pochopit, proč zemřela. „Tohle přece není možné, aby ji zabil sprej na mušky. Je to strašné,“ kroutili hlavou po smutečním obřadu. Na ten rodina přivedla i syna Jany, malého Vládíka (6). Chlapec, který ještě chodí do školky, se dlouho statečně držel, až při odchodu začal plakat pro svoji milovanou maminku.

Sháněl maminku

Tragédie se odehrála v neděli 23. srpna. Jana byla na kozí farmě v Chrástu na Nymbursku nakrmit zvířata. Při té příležitosti hubila otravné mušky běžně dostupným sprejem. Udělalo se jí nevolno a už za pár hodin byla mrtvá. „Vládík byl u mě, tak naštěstí nebyl svědkem toho, co se stalo,“ řekla chlapcova babička Jana Hrbková.

„Vládík jí chtěl zavolat, ale ona byla zrovna v sanitce, říkala, že jí otékají dýchací cesty,“ popsala s tím, že v noci pak lékaři volali, že její dcera nepřežila alergickou reakci, přestože nebyla alergik. O případ se zajímají kriminalisté, nařízena byla i soudní pitva.

Výrobce: Máme testy i povolení

Polský výrobce přípravku na hubení hmyzu tvrdí, že za smrt Jany jeho výrobek nemůže. „Všechny naše insekticidní přípravky mají příslušná povolení a registrace Ministerstva zdravotnictví České republiky, jejichž vydání vždy předcházejí příslušné testy a studie,“ řekla Blesku Sabina Jasiukiewiczová, marketingová manažerka výrobce.

Maminka zemřelé chovatelky Jana Hrbková se spojila s právníkem, aby se něco takového už neopakovalo. „To je to jediné dobré, co můžu teď udělat. Na tom spreji není psáno, že hrozí smrt. Chci, aby se to změnilo,“ říká Hrbková, která se dokonce spojila i s jedním z českých europoslanců, který bude iniciovat, aby byl výrobek správně označen. Prodává se totiž po celé Evropské unii.

Látky ve spreji opravdu mohou zabíjet!

Toxikolog RNDr. Jaroslav Klán z Ústavu soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN Blesku potvrdil, že sprej, který Jana použila, obsahuje i látky, jež mají vysokou akutní inhalační toxicitu, navíc se dobře vstřebávají i pokožkou. „Bohužel mohou při vniknutí do dýchacích cest způsobit i smrt,“ uvedl Klán s tím, že k anafylaktickému šoku může dojít až po několika hodinách, a to i po zdravotnickém zásahu. Záchranáři byli totiž u Jany dvakrát. Poprvé po 40 minutách odjeli. Druhý záchranářský tým již Janu převážel do kolínské nemocnice, kde zemřela.

 

 

ki33 ( 9. září 2020 07:31 )

Obrovská tragédie. Lékaře bych tentokrát zažalovala. Ty nemají ve zdravotnictví co dělat. Odmítnout pacienta, který si stěžuje. Nadávají na ministerstvo, nadávají na to, že mají malé platy, přitom víme, co dostávají, dělají z lidí blbečky a přitom jimi někteří i sami jsou. Neschopní.

ostuda ( 8. září 2020 11:35 )

taky jsem posprayoval kousek dlažby venku před balkonovými dveřmi abych v noci nemusel šlapat na brouky a za chvíli se mi dost blbě dýchalo. taky mi to bylo divný, zrovna na tohle by byla rouška užitečná.
jmenuje se to BROS - spray proti lezoucímu hmyzu, a výrobce je skutečně Polsko - bros.eu, prodává to kika.
upozornění tam sice je, ale malým písmem a ne na nutnost použití roušky

jmeno... ( 8. září 2020 09:04 )

její maminka na FB psala, že ji první záchranka dala diazepam a antialergika, ale ona si je prý nevzala... jinak byl to Bros na lezoucí a létající hmyz.

.tg.bb ( 8. září 2020 08:38 )

Aha - takže zdravotníci přijeli dvakrát. Možná kdyby si poprvé dali práci, tak tady paní třeba mohla být! Zcela jistě mají na její smrti podíl - zanedbání péče.

A nechápu, proč ještě nikdo nezveřejnil přesný název výrobku.

Evka4 ( 8. září 2020 07:05 )

Paní sice nebyla alergik, ale to se může během života změnit. Já jsem jako dítě dostala žihadel od vos i včel a bylo to v pohodě. Dneska, když žihadlo dostanu, tak oteču jak balón

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání