Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Disney čelí kritice za svůj velkofilm Mulan. Natáčení proběhlo u čínských koncentráků

Autor: ČTK - 
8. září 2020
20:55

Americká filmová společnost Walt Disney čelí kritice za to, že její nový snímek Mulan byl zčásti natočen v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, kde je čínská vláda obviňována z rozsáhlého porušování lidských práv. Informoval o tom v úterý zpravodajský server BBC.

V závěrečných titulcích k filmu Mulan, který vypráví o mladé bojovnici ze staré Číny, se kromě jiného objeví poděkování vládní bezpečnostní agentuře v Sin-ťiangu, kde čínské úřady drží pravděpodobně více než milion muslimských Ujgurů v internačních táborech.

Peking označuje tábory za střediska odborného vzdělávání, v nichž etničtí Ujguři podstupují politickou převýchovu. Úřady tvrdí, že tábory jsou prostředkem boje proti šíření extremistické a separatistické ideologie. V táborech se podle čínských úřadů vyučuje mandarínská čínština, čínské dějiny a zákony. Lidé, kteří těmito tábory prošli, tvrdí, že v nich byli rovněž nuceni odsoudit islám a slíbit věrnost čínské komunistické straně.

Hraná verze animované disneyovky Legenda o Mulan se už dříve stala terčem protestů, když herečka čínského původu Liou I-fej vystupující v hlavní roli podpořila zásahy policie proti prodemokratickým demonstrantům v Hongkongu. Kritici v některých asijských zemích vyzvali k bojkotu snímku.

Filmaři se lokací příliš netajili

V pondělí se na sociálních sítích objevily příspěvky upozorňující na závěrečné titulky, v nichž je zahrnuto poděkování různým vládním úřadům v Sin-ťiangu, včetně bezpečnostního úřadu ve městě Turfan. Ten je pověřen vedením převýchovných táborů, v nichž jsou Ujguři zadržováni, uvádí expert BBC na čínskou oblast Adrian Zenz. V titulcích je zmíněno také oddělení Komunistické strany Číny zodpovědné za šíření propagandy v Ujgurské oblasti.

Zenz uvedl, že v Turfanu byl zřízen první takzvaný převýchovný tábor, kam se posílaly ženy za nošení závoje a muži za to, že si nechali narůst plnovous. Podle Zenze první důkazy o snaze převychovat Ujgury jsou z Turfanu již z roku 2013.

V roce 2017 režisérka filmu Mulan Niki Carová umístila na instagram fotografie ze sinťiangské metropole Urumči. Produkční tým v rozhovoru s časopisem Architectural Digest uvedl, že strávil v Sin-ťiangu několik měsíců, aby našel vhodné filmové exteriéry.

„Kolik tisíc Ujgurů poslal úřad veřejné bezpečnosti v Turfanu do internačních táborů v době, kdy se zde natáčel film Mulan?“ napsal na twitteru aktivista Shawn Zhang. Na stejnou skutečnost upozornil i Světový ujgurský kongres, což je mezinárodní organizace ujgurských exulantů, která se snaží reprezentovat společné zájmy Ujgurů.

Hongkongský prodemokratický aktivista Joshua Wong na twitteru uvedl, že diváci sledující film Mulan „jsou potenciálními spoluviníky při masovém uvězňování muslimských Ujgurů“.

Video  Disney předělal další klasiku: Do kin míří filmová Legenda o Mulan  - Falcon
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi