Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hygienici v Mostě radí nakaženým lidem procházku, říká zastupitelka. Prymula kroutí hlavou

Aktualizováno -
9. září 2020
10:45
Autor: ula - 
8. září 2020
17:38

Obyvatelé města Most upozornili zastupitelku města Olgu Šrůtovou (ProMOST), že v ulicích zahlédli lidi, kteří byli prokazatelně pozitivně testovaní na covid-19. Porušili tak státem nařízenou a povinnou desetidenní izolaci. Zastupitelka nejprve kontaktovala Krajskou hygienickou stanici Ústeckého kraje, pod kterou pracoviště Most spadá. Ta ji odkázala na hlavního hygienika města, který jí potvrdil, že aby předešli nakažení lidé psychickým problémům z izolace, doporučuje jim procházky v době, kdy je venku málo lidí. Hygienická stanice v Mostě to ovšem popřela.

Olgu Šrůtovou, zastupitelku města Most, kontaktovali opakovaně občané, kteří si stěžovali, že v ulicích se pohybují občané s prokazatelně pozitivním testem na covid-19. Zastupitelka nejprve kontaktovala Krajskou hygienickou stanici v Ústí nad Labem, kde ji odkázali na pracoviště v Mostě.

„Tam jsem nejdříve dala podnět, aby tyto lidi prošetřili, ale hlavní hygienik v Mostě mi řekl, že jim procházky povolil z toho důvodu, že lidé na tom nejsou psychicky dobře, pokud jsou deset dní zavření doma, a když není venku moc lidí, tak je možné na procházku jít, “ potvrdila Blesk Zprávám Olga Šrůtová.

„Pro nás je samozřejmě nepřijatelné, aby nám nakažení lidé chodili jen tak po Mostě na procházky. Hygienikovi jsem sdělila své stanovisko a on řekl, že jej možná přehodnotí, “ pokračuje zastupitelka a apeluje na zdravý lidský rozum. „Snažíme se chránit rizikové skupiny a spolu s vedením města Mostu budeme apelovat na sjednocení doporučení pro lékaře a hygienu,“  říká Šrůtová.

Šéfka ústecké hygieny: Dost o tom pochybuji

Blesk Zprávy nejprve kontaktovaly hygienickou stanici Ústeckého kraje, zda mají informace o tom, že v Mostě hygienici povolují procházky. „Takové informace nemám a velmi pochybuji, že by někdo z mých kolegů takovéto rady dával,“ odpověděla Lenka Šimůnková, ředitelka KHS Ústeckého kraje.

Šéf mostecké hygieny: Není to pravda

Redakce kontaktovala i pracoviště hygieny v Mostě.

„Informace, která se k vám dostala, se nezakládá na pravdě. Všem osobám s pozitvivním výsledkem SARS-CoV-2 je nařizována izolace a případné testování v souladu s platným algoritmem vydaným MZ ČR. V žádném případě není nikomu povolováno a už vůbec ne doporučováno opouštět určené místo pobytu (na procházky apod.). Tento postup by byl v každém případě v rozporu s principem nařizované izolace, jejíž cílem je zamezit dalšímu šíření nákazy,“ sdělil Blesk Zprávám Josef Kočí vedoucí protiepidemického oddělení.

Prymula: Já bych depresi neměl

Vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula připustil, že za určitých podmínek lidé mohou izolaci opustit. „Skutečně záleží na konkrétní situaci. Pokud si například musí nakoupit nebo vyvenčit psa a nemají nikoho, kdo by jim pomohl, tak na dobu nezbytně nutnou, za určitých opatření by to šlo, ale já bych se jakémukoliv kontaktu vyvaroval,“ řekl Blesk Zprávám Roman Prymula.

„Je problém, že člověk samozřejmě odněkud vychází, a pokud je infekční, tak může nákazu šířit např. ve výtahu, a to jistě pozitivní dojem v lidech rozhodně nezanechává,“ dodává epidemiolog.

„Navíc ta doba deset dnů není tak dlouhá, aby to lidé nevydrželi. Pokud mám rodinný domek, tak můžu chodit po zahradě, ale myslím si, že z těch deseti dnů bych rozhodně depresi neměl a snažil se minimalizovat kontakty s veřejností,“ uzavírá Prymula.

Co je izolace?

Izolace se nařizuje osobám, u kterých byla RT PCR testem prokázána přítomnost SARS-CoV-2. Od 1. 9. 2020 je povinná izolace v minimální délce trvání 10 dnů.

U pozitivně testovaných osob, které mají příznaky onemocnění covidem-19, se tato doba upravuje tak, že minimálně 3 dny nesmí mít příznaky onemocnění, než bude izolace ukončena, a zároveň izolace nesmí být kratší než 10 dnů. Začátek doby izolace se počítá ode dne odběru laboratorního vzorku.

Domácí izolace nebo samoizolace znamená zůstat doma nebo v určeném prostoru v jedné vyhrazené, přiměřeně větrané místnosti, a pokud možno s použitím samostatné toalety. Toto opatření může být doporučeno lidem s projevy příznaků onemocnění nebo po určitou dobu.

Video  Roman Prymula ke startu chytré karantény  - abl
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa