Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sběratel ukryl truhlu zlata za miliony: Nyní zemřel, stejně jako šest hledačů

Autor: yks, ČTK - 
9. září 2020
07:43

Dlouhých 10 let trvalo pátrání po truhle s pokladem. Ten ukryl na neznámém místě obchodník s uměním a boháč Forrest Fenn (†90). K nalezení vedla báseň o 24 verších z Fennovy autobiografie. Mezitím ale zemřelo 6 lidí a další propadli zlaté horečce, dali výpověď v práci, opustili domovy a vyrazili za truhlou plnou zlata a drahých kamenů. Jeho hodnota měla dosahovat 69 milionů korun!

Vzrušení z honu. Tak se jmenovala báseň, která obsahovala informace vedoucí k pokladu v hodnotě desítek milionů. Podivínský boháč a obchodník s uměním, válečný vysloužilec Forrest Fenn oznámil jeho nalezení v červenci. Sám totiž trpěl rakovinou a obával se, že by nebezpečné pátrání mohlo pokračovat bez ohledu na to, že hlavní cena je už dávno v rukou šťastného objevitele. Kontroverzní soutěž, která stála životy 6 lidí, tak skončila. Bohužel, jak ve středu oznámila agentura AP, skončil i život podivínského boháče.

Vidina zlata, rubínů a diamantů 

Truhlu ve Skalistých horách Fenn schoval před více než deseti lety. Ukrytí pokladu bylo pro něj způsobem, jak inspirovat lidi k prozkoumání přírody; chtěl tak zároveň dát naději těm, které zasáhla ekonomická krize. Nápovědy o tom, kde se poklad nachází, byly obsaženy v básni o 24 verších ve Fennově autobiografii The Thrill of the Chase (Vzrušení z honu). Podle Fenna truhla s pokladem o váze 18 kilogramů obsahovala zlato, rubíny, smaragdy, diamanty, vzácné mince, čínské podobizny z nefritu a předkolumbovské sošky. Hodnota pokladu podle odhadů převyšovala milion dolarů, hovořilo se o tom, že možná až dvojnásobně.

Lidé při hledání umírali

Poklad se v průběhu let podle Fenna vydalo hledat asi 350.000 lidí z celého světa. Někteří dokonce podali výpověď v zaměstnání a zasvětili honbě za truhlou svůj život, několik lidí přitom i tragicky zahynulo.

Policie Fenna opakovaně požádala, aby hon ukončil, jelikož se lidé při pátrání po pokladu dostávali do nebezpečných situací. Sběratel to ale odmítl s tím, že by to nebylo fér k lidem, kteří na pátrání vynaložili svůj čas a peníze. Pokusil se však zúžit okruh pátrání, když řekl, že se poklad nenachází na nebezpečném místě, ale není ani tam, kam by sám došel starý muž. Nápovědu však přesto mnoho lidí ignorovalo.

Zlatá horečka skončila

V červnu Fenn oznámil, že jeho poklad ve Wyomingu objevil neznámý šťastlivec. Vedly ho k tomu především obavy, že hon bude pokračovat i po jeho smrti, které se kvůli zhoršujícímu zdravotnímu stavu obával víc a víc. Bohužel to nejhorší se naplnilo a muž, jehož život by vydal na román, v 90 letech zemřel. 

Fenn vyrostl v Temple v Texasu a jeho otec byl školní ředitel. Jeho rodina trávila letní prázdniny v Yellowstonském národním parku, kde se svým bratrem zažíval mnohá dobrodružství. Téměř dvacet let byl Fenn v americkém letectvu a za války ve Vietnamu byl bojovým pilotem, za což se mu dostalo uznání. Po návratu do Texasu se spolu s manželkou a dcerami odstěhoval do Sante Fe, kde se stal jedním z nejúspěšnějších galeristů. Bylo o něm známo, že se rád se bavil a i po svých 80. narozeninách pravidelně pořádal večírky.

 

Zobrazit celou diskusi