Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

To nejlepší z největší módní události roku! 35 nositelných outfitů vás uhrane!

10. září 2020 | 06:00

Maraton módní inspirace je za námi a pro letošní rok se s námi loučí další Mercedes-Benz Prague Fashion Week. Přinesl mnohé. Přes sofistikované a minimalistické modely, pompézní garderoby až po velkolepé show, které v publiku vzbudily silné emoce. Všem oděvním návrhářům patří respekt, respekt za vůli nevzdat to v tolik tíživé situaci, která je nyní sužuje. Tlak na nadčasovost, udržitelnost za doprovodu rozmanitosti a odlišení se je čím dál tím větší, a proto vám přinášíme ten nejlepší výběr nositelných oblečení.

Pražský týden módy odstartovala návrhářka Daniela Pešková a pro mnohé byla její kolekce trefou do černého. Držela se totiž již tradičních zemitých tónů v podobě odstínů béžové, hnědé, černé či khaki barvy za doprovodu kontrastní krémové. Vsadila nejen na klasiku, jednoduchý střih, ale i na kvalitní materiály, jako jsou hedvábí či vlna. Ženský minimalismus je pro ni alfou a omegou, avšak tvorbu samotné návrhářky charakterizuje tendence si zahrávat s mužskými prvky: „Nechci dělat z žen muže, ale ráda pracuji ve své tvorbě s mužskými prvky šatníku, jako jsou saka či kalhoty nebo volnější střihy. Je to však vždy v mezích ženské siluety, kterou tím chci podtrhnout. Modely jsou vždy velmi ženské,“ vysvětluje Daniela Pešková.

Na udržitelnost a základní prvky vsadila pak designérka Eva Vontorová, absolventka pražské UMPRUM a vídeňské Die Angewandte, která tvoří pod pseudonymem Ether. V její tvorbě se promítly ikonické modely, jako je džínová bunda, křivák, sako, hoodie, tričko nebo košile. Tvorba bez ohledu na sezónnost potěší mnohé ženy. Nechybí stejně tak, jako u Daniely Peškové, plejáda vytříbených materiálů. Ve hře je kašmírová vlna s dlouhým chlupem, hedvábí nebo kůže. Třešničkou na dortu jsou pak působivé detaily na kabátech či monochromatická barevnost. Tu mentolovou jsme si obzvláště oblíbily!

Luxus, řemeslo a povědomí o odpovědnosti za životní prostředí pak představil talentovaný návrhář Jiří Kalfař, který krásno v podobě ženských noblesních šatů propojil se zcela organickými a veganskými materiály, jako jsou buddhistické hedvábí ahimsa, veganská kůže, vintage krajka či látka z banánů. Kolekce bez nulového odpadu působila tolik čistě, svobodně, pravdomluvně. Jako byste se nadechli čerstvého vzduchu. Tento fakt umocnila různorodost modelek a modelů, živá romantická hudba či opulentní květiny linoucí se kolem sloupů. Tolik působivá show, která rozněžnila nejednoho diváka, včetně nás.

Jiří Kalfař předvedl dechberoucí show!
Autor: Mercedes-Benz Prague Fashion Week

O garderoby a noblesní okázalost se postarala Natalie Dufková v kolekci Nymphae, kde se promítl šifon, hedvábí, satén či upcyklovaný damašek. Materiály, které umocnily důraz na tolik půvabné večerní róby. Snovost ukázaly i návrhářky Petra Balvínová či Vanda Janda v podobě barvité a velmi ženské kolekce. Inspirací Vandě byla její babička Alicija. Na svém instagramovém profilu jí vzdala hold dojemnými slovy: „Ku vzťahu k móde ma doviedla moja babička Alicija. Pochopila som pri nej, že odev vie žene zmeniť siluetu, ale aj náladu. Že móda vás ráno donúti vstať z postele a začať žiť. Že vás láska k móde môže aj dlhšie nechať pri živote, pretože vás denne donúti venovať sa samej sebe. Vybudovala mi vzťah k odevu, vysvetlila mi princípy, dala mi rešpekt. Mysliac na to som si prezerala jej veci, ktoré som zdedila. Jej najnosenejšie siluety a farby sme vložili do nových modelov. Takých, ktoré nenásledujú trend, nie sú vyhradené pre žiadne ročné obdobie, iba vykresľujú presne definovaný vkus ženy. Túto kolekciu venujem jej.

Nezbytnou součástí pražského týdne je i oděvní módní značka Pietro Filipi, jež je stálicí na komerčním trhu. Kreativní ředitelka Monika Drápalová představila koncept nové kolekce jako respekt pro to, co cítíme. „Konkrétně jsem se v kolekci inspirovala převedením pocitů do podoby mraků, které neustále plynou oblohou, mění barvy i tvar, ale pod nimi stále zůstává něco neměnného, něco, co nás přesahuje a čeho jsme nedílnou součástí. A to je pro mě téma současné doby, najít naše propojení s přírodou a planetou, se kterou tvoříme jeden celek, o který musíme pečovat stejně jako o sebe.“ Trenčkoty, kabáty a kalhotové kostýmky v zemitých barvách, které jsme spatřili při módní show, zkrátka nikdy neomrzí!

Autor: Žaneta Podlahová