Místa, která se zvažovala, na středeční tiskové konferenci představil jeden z architektů IPR Jaromír Hainc. Upozornil, že epopej vyžaduje poměrně mnoho prostoru. Počítá se s tím, že je potřeba prostor asi 1200 až 1500 metrů čtverečních. Prostory také musí být nejméně 10 metrů vysoké a počítá se s 12metrovými rozestupy mezi plátny. Celkem se původně vybralo 19 lokalit a do finálního výběru se dostalo sedm z nich. Jedná se o místa jak ve vlastnictví hlavního města, státu i v soukromém vlastnictví. Mezi možnostmi je buď stavba nového prostoru i úprava většinou historických budov.

Kam s plátny?

Mezi vytipované lokality spíše v centru města patří nádraží Vyšehrad. Mucha původně chtěl svou epopej umístit přímo na Vyšehradě, což dnes už není úplně možné kvůli památkové ochraně a lze uvažovat o úpravě bývalého nádraží, které však má soukromého vlastníka. Ten měl v plánu ho přebudovat na hotel, ale již řadu let jen chátrá. Epopej by se tu mohla umístit v nově dostaveném křídle budovy.

Mapa míst, kde by mohla být umístěna Slovanská epopej od Alfonse Muchy.
Autor: IPR

Příkladem, kdy by se mohlo uvažovat o přestavbě existující budovy, je průmyslový areál Pragovka nebo Ledárny Braník. Oba objetky jsou v soukromém vlastnictví, bylo by tedy na majitelích, zda by si přáli epopej ve svých prostorách mít. Ledárny Braník v Praze 4 přímo aktivně nabízí jejich vlastník a jedná se o budovu, která pochází z podobné doby jako samotná epopej.

Epopej na Hájích? 

IPR vytipoval i místo poměrně hodně vzdálené centru města, a to až na Hájích, kde je parcela hlavního města. Místo je sice centru vzdálené, je ale nedaleko metra. „Bylo by možné uvažovat o tomto místě jako podpoře rozvoje lokálního centra Prahy 11,“ poznamenal Jaromír Hainc. Záleží však také na tom, zda by o epopej stála městská část.

V samotném centru města je vytipován palác Savarin v ulici Na Příkopě, tedy v těsné blízkosti Václavského náměstí. Tady umístění také sám nabízí vlastník budovy. V širším centru se také uvažuje o Pankráckém náměstí, kde by epopej mohla mít vlastní budovu přímo před Kongresovým centrem.

Tři z těchto vybraných lokalit IPR doporučuje o něco více než ty ostatní tři, a to konkrétně Pankrácké náměstí, Savarin a Ledárny Braník. Zde by podle Jaromíra Haince nemuselo trvat tak dlouho, než se celý projekt někam pohne - na rozdíl od ostatních míst. Epopej nyní bude pět let vystavena v Moravském Krumlově. „Praha by měla hledat takové umístění, které by počítalo s tímto časovým rámcem,“ dodal.

Vytáhne turisty z centra?

Radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha Sobě) poznamenala, že epopej může přitáhnout turisty i do méně exponovaných lokalit. „Vidíme to jako možnost, jak roztáhnout turistický ruch i mimo centrum,“ uvedla.

Přesto se ve výběru objevil i palác Savarin přímo v centru, který se například podle náměstka primátora Petra Hlaváčka (TOP 09) jeví jako poměrně praktické a relativně rychle dosažitelné řešení. Ten také poznamenal, že případ, kdy budovu vlastní soukromý investor, může být i výhoda, protože by vše mohlo proběhnout rychleji, než shánět stavební povolení a stavět nový prostor.

Vznikne komise

Vedení Prahy nyní sestaví komisi pro umístění epopeje, členy týmu budou kromě politiků pražské koalice zástupci opozice, městských částí, odborníci či dědicové. Komisi povede koordinátor a bude mít výběr místa na starosti. Kromě finančního a časového hlediska budou návrhy umístění posouzeny také z pohledu rozvoje města nebo turismu, který chce vedení Prahy rozprostřít z centra do dalších městských částí. Konečné místo vybere rada města a schválí zastupitelé. Kdy by rozhodnutí mohlo padnout, se nyní nedá příliš odhadnout.

Soud

Cyklus tvoří 20 velkých pláten, která Mucha od roku 1910 maloval 18 let a věnoval je Praze s podmínkou, že město vybuduje pro plátna samostatné výstavní prostory. To se ale nikdy nestalo. O obrazy se s Prahou soudí malířův příbuzný John Mucha, který v žalobě tvrdí, že se město vlastníkem obrazů nikdy nestalo, protože nesplnilo autorovu podmínku vybudovat samostatné výstavní prostory. Od roku 2010 je epopej kulturní památkou. Obrazy jsou nyní v depozitáři Galerie hlavního města (GHM).

Fotogalerie
27 fotografií