Tuhle kulturistku kritizují hlavně muži. Jsou za tím komplexy? Vždycky jsem všechny porazila, říká

Kulturistka z Kalifornie Wendy Fortino musí snášet kritiku od mnoha mužů.
Foto: profimedia.cz
14. září  2020 
 06:00

Sedmatřicetiletá podnikatelka Wendy Fortino z Oceanside v Kalifornii si celý život držela perfektní formu a už v dětství s chlapci vždycky ráda soutěžila v tom, kdo má větší svaly. A její chuť vyhrávat jí zůstala až do dospělosti. Wendy si drží v Americe národní rekord v počtu tří tisíc sta padesáti lehů sedů za tři hodiny a už dvanáct let závodí v kulturistice, ve které získala několik mistrovských titulů.

Přestože se kulturistka Wendy pyšní mnoha úspěchy, musí čelit i kritice, která přichází zejména od mužů, a to jak v posilovně, tak i na sociálních sítích. „To je šílené. Máte více osvalená záda než já,“ zněl jeden z mužských komentářů, zatímco ženy spíše Wendy děkují za to, že je motivuje ve cvičení. „Není to tak dávno, co mě v posilovně pozdravila jedna mladá žena a řekla mi, že jsem ji inspirovala ke trénování na soutěž,“ říká Wendy. Úšklebky a nepříjemné pohledy podle ní značí jen to, že jí lidé závidí. „V dětství má osvalená postava přitahovala velkou pozornost. Vzpomínám si, že mě chlapci vyzývali na různé závody. Vždy jsem je všechny porazila,“ vzpomíná sedmatřicetiletá podnikatelka z Kalifornie.

Kulturistka Wendy si byla vědoma své „abnormální“ síly už jako malá. Svou jedinečnost od samého začátku využívala ve svůj prospěch. „Věděla jsem, že má síla je opravdu neobvyklá, ale milovala jsem ten pocit, že je na mně něco jedinečného,“ tvrdí Wendy, kterou ve všem povzbuzovala její máma a naučila ji nebrat si kritiku k srdci. Školní výzvy tak byly jen začátkem její velké kariéry. Wendy se postupně účastnila mnoha sportovních závodů, soutěží v gymnastice, a dokonce pracovala jako fitness ředitelka. Před dvanácti lety však našla svou vášeň pro kulturistiku, na kterou zaměřila veškerou svou pozornost a věnuje se jí do teď.

„Celý svůj život jsem byla aktivní v oblastech, jako je atletika, tanec a gymnastika. V roce 2008 jsem začala soutěžit v kulturistice. Můj přítel, dnes už manžel, Matt mě v tom silně podporoval,“ říká Wendy, která se do soutěžní hned po prvním vítězství zamilovala a na své postavě od té doby nepřetržitě pracuje. „Můj typický trénink trvá asi hodinu. Zaměřuji se na nohy a zadek, hrudník a triceps nebo na záda a biceps. Břicho cvičím téměř každý den a hodinu také věnuji kardiovaskulárnímu cvičení,“ popisuje svůj tréninkový režim podnikatelka z USA. „Jsem mezomorf, takže velmi snadno buduji svaly. To znamená, že si musím dávat pozor, jaké partie trénuji, protože příliš mnoho svalů na špatném místě by mi mohlo negativně ovlivnit tvar postavy,“ vysvětluje. Neméně poctivá je Wendy i v dodržování zdravé stravy. „Jím zdravé a čerstvé potraviny, jako jsou ryby, vejce, libové červené maso, ovoce, zelenina, ořechy a oves,“ popisuje Wendy a doporučuje začít malými změnami ve stávajícím režimu a ty následně povedou ke zlepšení zdraví i kondice.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji