Na Mariánském náměstí kromě Magistrátu sídlí řada dalších institucí jako například Národní knihovna nebo Centrální budova Městské knihovny. I z tohoto důvodu chce hlavní město tento prostor upravit do podoby, která by byla více reprezentativní. Náměstí od loňského srpna funguje v testovacím režimu. Minulé léto zde bylo zrušeno parkoviště, které nahradily židle, stolky a květináče od IPRu a příležitostně se zde konaly i různé kulturní akce.

„Při svých zahraničních cestách jsem si obzvlášť všímal podobných prostranství a porovnával jsem je snaším Mariánským náměstím. Kupodivu nikde podobné místo nesloužilo jako parkoviště. Jsem rád, že i tato dočasná instalace ukázala potenciál celého prostoru a my tak konečně budeme mít před Magistrátem kultivovaný prostor, které si zdejší instituce zaslouží,“ řekl primátor Zdeněk Hřib.

Auta zůstanou, ale pojedou jinudy

Nová podoba náměstí také upraví automobilový provoz na náměstí. Nově by auta měla jezdit podél Klementina a dále pokračovat Valentinskou ulicí. „Chceme více vtáhnout do centra dění Městskou knihovnu, která by měla být zároveň i jakýmsi kurátorem nového veřejného prostranství a měla by zde zajišťovat program,“ vysvětlil architekt z architektonického studia Xtopix Pavel Buryška, jenž se podílel na představeném návrhu.

„Náměstí rozšíříme právě směrem k Městské knihovně, kde dnes běžně jezdí auta. Automobilový provoz zde bude zrušen, stavět tu bude jen linka autobudu MHD,“ dodal Buryška.

Podle náměstka primátora Petra Hlaváčka bylo velmi důležité, že se do nové podoby Mariánského náměstí zapojil multioborový tým. „Oceňuji, že novou podobu připravovali architekti, dopravní inženýři, vodohospodáři a krajinářští architekti společně. Díky tomu vznikne náměstí, které bude nejen estetické, ale hlavně funkční,“ řekl.

„Uvažovali jsme i nad variantou, že bychom odsud dopravu zcela odklonili. Podobně to mají třeba ve Florencii, ale shodli jsme se, že nechceme dělat z Prahy skanzen a auta k městu prostě patří, proto jsme jen upravili průjezd,“ dodal Hlaváček.

Obrubníky ano nebo ne?

Bouřlivá diskuze se také vede nad tím, jaké dlažební kostky budou na nové náměstí použity. Varianty, ze kterých by mělo vzejít konečné řešení, jsou k vidění před budovou magistrátu. „V zásadě jde o variantu žulové nebo mramorové kostky ve spojení s velkoformátovátovými dlaždicemi. S památkáři se dálě řeší, jestli by měla být dlažba štípaná, tedy nepravidelná nebo řezaná. My jsme navrhovali, aby bylo celé náměstí v jedné rovině, památkový ústav ale trvá na obrubnících,“ vysvětli Pavel Buryška.

I s obrubníky by ale celé prostranství mělo zůstat bezbariérové. Podle normy mohou být obrubníky vysoké do 2 centimetr, což nová varianta splňuje. Obrubníky se ale nelíbí primátorovi Hřibovi. „Norma je sice pěkná věc, ale když jste vozíčkář a musíte přejet byť takhle minimální překážkumnohokrát za jednu cestu, stojí vás to dost sil. Rád bych, aby výsledné řešení bylo v jedné úrovni,“ řekl.

Na novém náměstí nebudou chybět  vzrostlé javory, které poskytnou stín, lavičky a stolky, fontána s pítkem a další vodní prvky jako třeba vodní trysky, které jistě ocení v parném létě nejen děti.

Opraví se i okolí

Kromě náměstí změnou projde i i Platnéřská, kde je nyní pod úrovní vozovky koryto, který slouží ze všeho nejvíc jako veřejné WC. „Popravdě, ani nevím, jak to slušně nazvat. Je to ostuda centra, která se nachází prakticky pod okny magistrátu. Proto jsem moc rád, že se v rámci rekonstrukce náměstí, vyřeší i toto,“ řekl Hřib. Podle studie se celé koryto rozšíří, přiblíží se i úrovni vozovky a vznikne tu výstavní prostor, který bude sloužit Galerii hlavního města Prahy.

Kromě Platnéřské se návrh zabývá i revitalizací náměstí Franze Kafky. Podle architekta Buryška zde vzniknou zóny s kruhovými lavičkami a stromy, automobilový provoz zde bude zachován, jen lépe vyřešen.

Od 9. do 12. září si občané budou moci prohlédnout nový návrh náměstí v Dílně Ústřední knihovny (Mariánské náměstí 1), kde bude vystaven model, vizualizace i doplňující informace o náměstí. Samotné studio Xtopix pak představí návrh veřejnosti 10. září od 17.00.

Fotogalerie
13 fotografií