Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Šest lidí a dost: Johnson v Anglii redukoval sešlosti na nejvýš dvě domácnosti

Autor: ČTK - 
9. září 2020
20:40

V Anglii se bude moci scházet nanejvýš šest osob. Toto jediné „pravidlo šesti“ od pondělí nahradí stávající zákazy sešlostí více než 30 lidí a také pravidlo, že se mohou scházet členové nejvýš dvou domácností. Řekl to ve středu britský premiér Boris Johnson k novým vládním opatřením proti šíření koronaviru. Lidé podle předsedy vlády musí co nejvíce omezit kontakt s ostatními.

Johnson na tiskové konferenci přenášené televizí řekl, že „pravidlo šesti“ je snadnější k pochopení než předchozí pravidla. „Přál bych si, abychom nemuseli tento krok podnikat, ale jako váš premiér musím učinit, co je nezbytné pro zastavení šíření viru a pro záchranu životů,“ řekl Johnson.

Ministerský předseda však také zdůraznil, že nejde o další národní karanténu. „Celý smysl spočívá v tom vyhnout se druhému uzavření země,“ řekl Johnson.

Za porušení opatření bude hrozit pokuta. Z pravidla budou vyňaty domácnosti o více než šesti členech, modlitebny, posilovny či restaurace. Nové pravidlo neplatí ani pro pracoviště a školy, výjimky mají i svatby, pohřby a některé týmové sporty.

Ve městech budou „covidové hlídky“

Johnson zdůraznil, že nejdůležitější nadále je, aby všichni pamatovali na mytí rukou, nošení pokrývek obličeje a dodržování rozestupů. Lidé s příznaky covidu se pak mají nechat testovat a izolovat.

Mezi novinky patří také to, že ve městech budou moci být nasazeny speciální covidové hlídky, které budou kontrolovat odstupy mezi lidmi.

Vysoký nárůst zvrátí rychlá opatření

Počet případů koronavirové nákazy v Británii začal opět strmě růst v posledních dnech. Hlavní zdravotnický poradce britské vlády Chris Whitty dnes uvedl Belgii jako příklad země s podobnými nárůsty, která ale dokázala zvrátit trend ráznými opatřeními.

„To jasně ukazuje, že pokud konáte rychle a rázně, když nastanou tyto změny, existuje solidní šance nebo dobrá šance, že dostanete nárůsty opět pod kontrolu,“ řekl Whitty.

Ačkoli v Británii se nyní více testuje a počet hospitalizovaných s covidem-19 je mnohem nižší než při vrcholu pandemie, vláda se obává, že se epidemie začíná vymykat kontrole, zejména mezi mladými lidmi. Nejhorší je situace ve věkových skupinách 17-18 a 19-21 let, v nichž jsou nárůsty „opravdu docela strmé od poloviny srpna“, konstatoval Whitty.

Británie ve středu oznámila 2 659 potvrzených nových případů covidu-19, zatímco v úterý to bylo 2 460. V neděli a pondělí se nárůsty blížily 3 000, zatímco na srpnové dny připadala v průměru tisícovka nových případů denně. Dohromady Británie dosud evidovala 355 219 nakažených. Zemřelých má 41 594, což je nejvíc v Evropě.

Podle Whittyho je nepravděpodobné, že by nové restrikce byly opět uvolněny po dvou nebo třech týdnech. „Období mezi nynějškem a jarem bude obtížné, protože toto je respirační virus,“ upozornil Whitty. Johnson zopakoval, že věří v návrat některých aspektů života k normálu do Vánoc.

aeraluna ( 9. září 2020 21:33 )

To bude mít jistě podporu a úspěch Obzvláště u barevně výrazných občanů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa